Norsk filminstitutt

Fredag 25. august går startskuddet for den tolvte 70mm-festivalen på Cinemateket i Oslo. Interessen fra publikum er større enn noen gang, og mange av visningene har vært utsolgt flere uker i forveien.

Cinematekets 70mm-festival er en av de største festivalene i verden viet dette storslåtte, analoge filmformatet, som opprinnelig hadde sin storhetstid på 50- og 60-tallet. I ti dager får publikum muligheten til å se filmene slik de var ment å oppleves – på stort lerret, med knivskarpt bilde og 6-kanals stereolyd. Programmet består av episke storfilmer som Lawrence of Arabia, Cleopatra og The Sound of Music, og nyere filmer som Top Gun og Interstellar. Spesielt i år er tre sjeldne østtyske 70mm-produksjoner som trolig vises for aller siste gang, på grunn av arkivmessige restriksjoner.   

Cleopatra (1963) var en av filmene som ble utsolgt på rekordtid

Da den første festivalen gikk av stabelen i 2000, traff den et stort og sammensatt publikum, og siden den gang har interessen økt både i inn- og utland. Publikum reiser fra England, Tyskland, Nederland og Japan for å oppleve årets festival.

- Flere og flere oppdager 70mm-formatets egenart som bare kan oppleves på Cinemateket, sier festivalkurator Jan Eberholst Olsen. Det er noe genuint og ekte over filmopplevelsen som publikum slutter opp om. De fleste filmene har pause og vises akkurat slik de ble gjort da filmene var nye, det er totalopplevelsen publikum sitter igjen med som gjør akkurat 70mm-forestillingene unike

- Filmer som Cleopatra, Laurence of Arabia, Interstellar og ikke minst åpningsfilmen 2001 – En romodyssé, ble veldig raskt utsolgt. Men vi merker også stor pågang på de mer ukjente filmtitlene, forteller Olsen.

Enestående sjanse

Tre filmer som du aldri vil få sjansen til å se igjen er de tre østtyske 70mm-produksjonene, dokumentarfilmen Du bist Min (1968), kunstnerportrettet Goya fra 1971 og science fiction-filmen Signale fra 1970. Førstnevnte er fortsatt politisk betent i Tyskland, og vises svært sjelden. Filmen om Goya er en storslått produksjon og regnes som en av de beste produksjonene i DEFAs historie. Signale sammenlignes ofte med 2001: En romodyssé, og gir et tidstypisk bilde av hvordan man ser for seg menneskets fremtid i kosmos.

70mm-foredrag og Filmsalong

Thomas Hauerslev fra in70mm.com og biografmuseet.dk holder et underholdende foredrag om ulike sider ved 70mm-film og -fremvisning lørdag i åpningshelgen. Det er gratis inngang. Tirsdag 30. august inviterer tidligere Aftenposten-journalist og filmkritiker Per Haddal til Filmasalongen og visning av western-musikalen Paint Your Wagon med Clint Eastwood i hovedrollen.

Se fullt program for 70mm-festivalen

Les mer om DEFA-filmene

Hva er 70mm?

Festivalkontakt

  • Jan Eberholst Olsen (permisjon)
    • Jan Eberholst Olsen (permisjon)

    • Kunde- og kinoteknisk ansvarlig
    • Telefon: +47 926 17 097
    • E-post: jan.olsen[@]nfi.no
  • Nina Cecilie Bull
    • Nina Cecilie Bull

    • Markedsansvarlig
    • cinematek og program
    • Telefon: +47 920 36 366
    • E-post: nina.cecilie.bull[@]nfi.no