Norsk filminstitutt

De tre norske langfilmene Thelma i regi av Joachim Trier, Fluefangeren i regi av Izer Aliu og Jorunn Myklebust Syversens film Hoggeren er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater.

En av disse tre filmene vil i neste uke bli utpekt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film. Totalt 28 langfilmer var mulige kandidater til den norske kortlisten.

Her er årets tre kandidater:

Thelma

Regi: Joachim Trier. Manus: Eskil Vogt og Joachim Trier. Produsent: Thomas Robsahm Produksjon: Motlys AS

Thelma er en romantisk overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende uforklarlige krefter. Thelma var åpningsfilm på filmfestivalen i Haugesund og mottok kritikerprisen der. Den er i tillegg invitert til filmfestivalene i Toronto og New York. Thelma har norsk premiere 15. september 2017

Fluefangeren

Regi og manus: Izer Aliu.. Produsent: Khalid Maimouni. Produksjon: Storyline Pictures AS

Fluefangeren er et fengslende politisk drama som fanger vekst og fall av et diktatur i et klasserom. Vi møter Ghani, en idealistisk lærer, som i løpet av en intens dag, mister sine egne prinsipper når han stenger elevene inne i klasserommet i et forsøk på å sementere den etniske konflikten blant barna og samtidig redde sin egen arbeidsplass.Fluefangeren ble vist på filmfestivalen i Toronto i 2016, fikk Amandaprisen for beste regi og er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris i 2017. Fluefangeren hadde norsk premiere 21. april 2017

Hoggeren

Regi og manus: Jorunn Myklebust Syversen. Produsent: Maria Ekerhovd. Produksjon: Mer Film AS

Anders vokste opp i Rukkedalen med sterk utbrytertrang, men etter tjue år i Oslo er livet fremdeles ikke på plass. Han vender tilbake til hjembygda, flytter inn i småbruket til sine avdøde foreldre og fordriver dagene med å hogge trær i skogen sin. Han har ingen plan for det han gjør, bare et mål om å finne ro i naturen og gi seg hen til det fysiske arbeidet. Idyllen slår sprekker når han møter sine slektninger, som mener han lar arven etter familien gå til spille. Anders føler seg fanget. Heller ikke i naturen kan han bli fri fra seg selv og sin egen fortid. Hoggeren mottok to Amanda-nominasjoner – for beste mannlige skuespiller og beste mannlige birolle.Hoggeren hadde norsk premiere 7. april 2017.

Åtte representanter

Den norske Oscar-komiteen, bestående av åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres tirsdag 5. september.

Den norske Oscar-komiteen 2017:
Norsk skuespillerforbund, Jon Arne Arnseth
Norske filmregissører, Erik Richter Strand
Produsentforeningen, Stein B. Kvae
Norsk filmforbund, Even Stormyhr
Norsk kritikerlag, Mode Steinkjer
Dramatikerforbundet, Ragnhild Tronvoll
Norsk filminstiuttt, Sindre Guldvog, komiteleder
Norsk filminstitutt, Stine Oppegaard
 

Oscar-regelverket

Hvert land kan innstille en film til kategorien Best Foreign Language Film. Filmen må ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2016 til 30. september 2017. Den må også være produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk, dvs. at dialogen må overveiende være på et annet språk enn engelsk.
Fra 1. oktober vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sin Foreign Language komité alle filmene, før de velger ut seks filmer til en kortliste. Deretter tilføyer en eksekutiv komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer. En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ni filmene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres.

Nominasjonene offentliggjøres tirsdag 23. januar 2018 og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 4. mars 2018.

Tidligere norske filmer som har kommet gjennom nåløyet og blitt nominert er Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957).

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no
  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no