Norsk filminstitutt

Produsent Lise Fearnley og klipper Anne Østerud er blant de 774 nye medlemmene i det amerikanske filmakademiet.

To norske kvinner

LisaFearnleySelfie.png
Lise Fearnley fra Oscar-utdelingen 2015

Fearnley er produsent og partner i Mikrofilm AS, som står bak to Oscar-nominerte animerte kortfilmer regissert av Torill Kove. ”Den danske dikteren” vant Oscar for beste animerte kortfilm i 2007, og ”Moulton og meg” ble nominert i 2015. Fearnley er produsent og partner i Mikrofilm AS, som står bak to Oscar-nominerte animerte kortfilmer regissert av Torill Kove. 

Østerud er utdannet klipper fra Den Danske Filmskolen, og har jobbet med skandinaviske storfilmer som ”Menn som hater kvinner”. I 2009 mottok Østerud den danske filmprisen Robert-statuetten for ”To verdener”, og en for ”Jakten” i 2014. Hun vant en European Film Award for ”Kollektivet” i 2016.

Oscar-akademiet for likestilling

”The Academy of Motion Picture Arts and Sciences” består av flere tusen medlemmer fordelt på 15 ulike grener av filmbransjen. Disse medlemmene stemmer frem filmer til nominasjon og vinnere av Oscar-prisen.

Blant årets 774 nye medlemmer hentet fra 57 land, er 39 % kvinner. Kvinneandelen i et ellers tradisjonelt mannsdominert akademi er med dette oppe i 28 prosent.