Norsk filminstitutt

De norske dokumentarfilmene Golden Dawn Girls, Tungeskjærerne, Den norske islamisten, Miraklet i Moldova, Aleppos fall, 69 minutter av 86 dager og DRIB er alle tatt ut til IDFA – verdens største dokumentarfilmfestival.

- IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, regnes som den viktigste dokumentarfilmfestivalen i verden, dokumentarfilmens Cannes-festival, og det er gledelig at hele sju norske produksjoner skal delta. Det bekrefter norsk dokumentarfilms internasjonale posisjon. Norsk dokumentarfilm er i en veldig utvikling, og har de siste årene vunnet flere av de viktigste internasjonale dokumentarfilmprisene, sier Toril Simonsen, Norsk filminstitutts fagleder for kort- og dokumentarfilm i utlandet. I 2013 vant bl.a.Tvillingsøstrene publikumsprisen ved IDFA og i 2016 fikk Nowhere To Hide prisen for beste kinodokumentar.

IDFA er det største og viktigste treffstedet for verdens dokumentarister, og i tillegg til det elleve dager lange filmprogrammet foregår det et bredt utvalg av paneldiskusjoner, bransjemøter og utstillinger under festivalen. 

Her er de norske filmene i program på IDFA:

Helaftens dokumentarer, konkurranseprogram

Golden Dawn Girls

I det som kan bli en av årets mest eksplosive norske filmer har filmskaper Håvard Bustnes fått unik tilgang til Gyllent Daggry-medlemmer i partiledelsen i Hellas. De ble fengslet og anklaget for å lede en kriminell organisasjon. Vi får møte mødrene og døtrene deres, idet de anstrenger seg for å holde partiet aktivt i forkant av rettsaken og valget. Produksjonsselskap er Faction Film og produsent er Christian Falch

Kids & Docs, konkurranseprogram

Tungeskjærerne

Ytterst i havgapet i Vesterålen, i torskekommunen Øksnes, finner vi barn helt ned i fem år på jobb som torsketungeskjærere. Tungeskjæringen er en gammel tradisjon som fortsatt er viktig for å rekruttere framtidas fiskere. Miljøet rundt det årlige torskefisket rammer inn historien om byjenta Ylva (9) som i vinterferien drar for å besøke mormor, morfar og den allerede erfarne tungeskjæreren Tobias (11). Regissør er Solveig Melkeraaen, og produsent er Ingvil Giske for Medieoperatørene.

Panorama

Den norske islamisten 

Sommeren 2015 kom PST på døra til filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen og konfiskerte mange timers dokumentaropptak. Opptakene inneholdt en 18-årig norsk islamist på reise mot Syria sammen med den profilerte islamisten Ubaydullah Hussain. Filmskaper Adel Khan Farooq har i tre år fulgt Ubaydullah Hussain i hans hverdag som misjonær, på hans inspirasjonsturer til britiske og danske islamister og hans reaksjoner på de store terrorsakene i Europa - helt til han følger den 18-årige Syria-farereren på den hemmelige turen til Gøteborg. Produsenter er Jonathan Borge Lie og Lars Løge for Volt Film.

Mirakelet i Moldova

 Hans Bjørn er Moldovas eneste optiker. Han har en enkel løsning på et stort helseproblem, men på grunn av korrupsjon står han overfor store problemer. Regissør er Stian Indrevoll, Produsent er Johnny Holmvåg for Flimmer Film AS

Aleppos fall 

I dokumentarfilmen Aleppos fall reiser den norsk-syriske regissøren Nizam Najjar tilbake til sin hjemby. Bevæpnet med sitt kamera følger han en gruppe sivile som under fanene til The Free Syrian Army griper til våpen for å forsvare seg mot sin egen regjering. Skredderen Haj Khaled, som begynner med å sy flagg til de fredelige demonstrasjonene mot diktaturet ender som leder av en milits av unge menn med ulike motivasjoner og agendaer. I kampen mot Assad og Putin på den ene siden, og ISIS på den andre, forsøker han å holde gruppen samlet og moralen oppe. Filmen følger dem fra de håpefulle dagene, gjennom desperasjon, død og splittelse - inntil byen faller, og de overlevende må flykte til Idlib.Produsenter er Henrik Underbjerg og
Tore Buvarp for Fenris Film AS

Best of fests – det beste fra andre festivaler


69 minutter av 86 dager

I 69 minutter av 86 dager følger vi den lille jenta Lean og familien på vei mot slektninger i Sverige. Regissør og fotograf Egil Håskjold Larsen begynner med å gi oss et nærbilde av svømmevester liggende på en strand, et svært symboltungt bilde, for så å la kameraet panorere til menneskene som venter på å dra videre fra Hellas. Lavmælt og observerende fortsetter filmen - uten fortellerstemme, uten intervjuspørsmål og ofte sett fra Leans perspektiv. Vi får innblikk i hvor kaotisk verden virker når du ikke rekker andre mennesker lengere enn opp til knærne, men også hvordan kaotiske situasjoner kan by på gledefulle stunder. Som tittelen tilsier har Håskjold Larsen fulgt familien gjennom 86 dager. Produsent er Tone Grøttjord-Glenne fra Sant&Usant AS.

DRIB

Dette er innsidehistorien om en voldsomt mislykket reklamekampanje for en energidrikk. DRIB er en fiksjon/dokumentar-hybrid som gjenforteller den sanne historien om et amerikansk reklamebyrå som ble lurt til å samarbeide med den norske kunstner- og komikeren Amir Asgharnejad, for å promotere en energidrikk med ekte voldsvideoer. DRIB utforsker mediamanipulasjon og moderne markedsføring med en film som viser hvordan noe fiktivt kan ha reelle konsekvenser, og avslører innsideinformasjon om en industri og et firma som forgjeves har prøvd å stoppe denne filmen fra å bli laget. Filmen er skrevet og regissert av Kristoffer Borgli og produsert av Magne Lyngner og Riina Spørring Zachariassen for Bacon OSL

Dokumentarfilmfestivalen IDFA, som i år arrangeres for 29. gang, foregår mellom 15. og 26. november i Amsterdam 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no