Norsk filminstitutt

Paradox Rettigheter AS med regissør Erik Poppe er tildelt 4 800 000 kroner i produksjonstilskudd til spillefilmen«U», en film om to søstre som mister kontakten på Utøya 22. juli.

U

Produksjonsselskap: Paradox Rettigheter AS
Produsent:Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae
Regissør:Erik Poppe
Manuskript:Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig
Produksjonsstart:5. september 2017
Antatt premieredato:2018

Om prosjektet

12 minutter før det første skuddet på Utøya, møter vi Kaja (18), hennes lillesøster, og deres venner på sommerleir. Alle engasjerte og opptatt av hva som har skjedd i Oslo.

Så brytes tryggheten og idyllen da skudd høres og panikken sprer seg, og i løpet av de neste 72 minuttene følger vi Kaja på hennes flukt - minutt for minutt. Hun kommer bort fra lillesøsteren, og i letingen etter henne kommer hun over ungdommer med ulike strategier for å overleve. Noen klarer det, andre ikke.

Filmen skal ikke speile alt som skjedde på de ulike arenaene 22.juli, men den tar utgangspunkt i angrepet på Utøya for å identifisere følelsene og dilemmaene på en så direkte måte som mulig. Filmen vil skildre hendelsene på Utøya sett utelukkende fra ungdommenes perspektiv. Uansett hva man gjorde, eller hvor man gjemte seg, kunne man bli drept. Filmen er også en skildring av hvordan mange tok hånd om hverandre og viste fram det aller sterkeste og positive i vår menneskelighet, i en situasjon hvor det var vanskelig nok å bevare fatningen.

Filmen er ingen dokumentarfilm. Den tar utgangspunkt i all den informasjon som finnes om minuttene ute på øya, og setter dette i en sammenheng som lar seg anvende i en fiksjonalisert form. Manuskriptet baserer seg på en rekke dybdeintervjuer med overlevende ungdommer.  Enkelte av disse ungdommene vil også delta bak kameraet under opptakene, og bidra til fortellingenes troverdighet. Hovedkarakterene er oppdiktet, men de opplever angrepet som ungdommene gjorde på øya den 22.juli. Med en opplevelse av klart identifiserbare personer, kan filmen fokusere på å gjenskape dramaet slik det skjedde, speile opplevelsen, tiden det tok, og følelsene som fantes mens det skjedde - på en så verdig måte som mulig.

Om regissøren

Erik Poppe er regissør og fotograf utdannet fra Dramatiska Institutet i Stockholm i 1989, han arbeidet som fotograf på Bent Hamers Eggs(1995) og har regissert spillefilmene Schpaa (1998), Hawaii, Oslo (2004) De Usynlige (2008) Tusen ganger god natt (2013) og Kongens Nei (2016).

Om manusforfatterne

Manusforfatterne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig startet sitt samarbeid i 2011 og er skaperne av dramaserien Frikjent som har blitt vist på TV2 i 2015 og 2016. Rajendram Eliassen har lang erfaring med dramaserier og Bache-Wiig har bakgrunn både som romanforfatter og skuespiller.

Kontaktinformasjon

Stein Kvae
Produsent, Paradox
Tlf: 465 00 012
E-post: Stein@paradox.no

Finn Gjerdrum
Produsent, Paradox
Tlf: 915 15463   
E-post: finn@paradox.no