Norsk filminstitutt

Joachim Triers film Thelma er valgt ut som Norges kandidat i kategorien Best Foreign Language Film – Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Den norske Oscar-komiteen vurderte de tre kortlistede Oscar-kandidatene Fluefangeren, Hoggeren og Thelma. Dette er tre svært ulike filmer i utforming og sjanger, men med den fellesnevner at de på hvert sitt vis har kvalitetene som skal til for å nå gjennom i Oscar-sammenheng. Den norske Oscar-komiteen har etter grundige overveielser valgt Thelma som Norges kandidat.

 

Komiteens begrunnelse

«Oscar-komiteen er av den oppfatning at Thelma viser hvordan Joachim Trier er en uvanlig formsikker og egenartet filmkunstner av bredt internasjonalt format.

Med utgangspunkt i regissørens særegne og personutforskende univers, er Thelma blitt et helstøpt, ambisiøst og personlig drama om en ung kvinnes løsrivelse og oppvåkning. Det er en film som fascinerer, rører og opprører, og hvor Trier med thrilleren som utgangspunkt skaper en langt større fortelling om det nordiske generelt og det norske spesielt, satt inn i en universell ramme som noen hver kan gjenkjenne. Formsikker bruk av dramaturgiske virkemidler, filmhistoriske referanser og arkitektur får Thelma til å stå fram som en imponerende nyvinning i norsk filmkunst. Ikke minst bidrar hovedrolleinnehaver Eili Harboe til å løfte en unik filmvisjon.»

 

Om valget av årets norske Oscar-kandidat uttaler komiteens leder Sindre Guldvog:

-Thelma er en film som berører seeren på flere plan, både følelsesmessig og intellektuelt, den er visuelt slående, moderne i uttrykket men samtidig med tydelige nikk til tidligere filmklassikere og med sterke filmatiske kvaliteter. Med denne filmen har Joachim Trier, medmanusforfatter Eskil Vogt og resten av hans faste gruppe medhjelpere formidlet en historie som vi kannå bredt ut og som vi har stor tro på som vår kandidat i Oscar-løpet.

 
Om Thelma

Thelma er en romantisk overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende uforklarlige krefter.

 

Thelma har nettopp flyttet fra sin religiøse familie på Vestlandet for å studere i Oslo, da hun plutselig får et voldsomt anfall på lesesalen som hun holder skjult for sine foreldre. Samtidig treffer hun medstudenten Anja og de to blir trukket mot hverandre på mystisk vis. Thelma blir overveldet av følelser hun ikke tør å anerkjenne, anfallene blir flere og farligere, og legene har ingen forklaring. Skremmende og overnaturlige krefter presser seg frem og en dag forsvinner Anja sporløst...

 

Thelma var åpningsfilm på filmfestivalen i Haugesund og mottok Den norske filmkritikerprisen der. Filmen har fått svært gode kritikker i norsk presse. Den er i tillegg invitert til filmfestivalene i Toronto, New York og London.

 

Regi: Joachim Trier. Manus: Eskil Vogt og Joachim Trier. Produsent: Thomas Robsahm Produksjon: Motlys AS. Distributør: SF Norge

 

Thelma har norsk premiere 15. september 2017 mens den amerikanske distributøren The Orchard planlegger amerikansk premiere den 10. november.

 

Åtte representanter i Oscar-komiteen

Den norske Oscar-komiteen, bestående av åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres tirsdag 5. september.

 

Den norske Oscar-komiteen 2017:

Norsk skuespillerforbund, Jon Arne Arnseth

Norske filmregissører, Erik Richter Strand

Produsentforeningen, Stein B. Kvae

Norsk filmforbund, Even Stormyhr

Norsk filmkritikerlag, Mode Steinkjer

Dramatikerforbundet, Ragnhild Tronvoll

Norsk filminstitutt, Sindre Guldvog, komiteleder

Norsk filminstitutt, Stine Oppegaard

 

Oscar-regelverket

Hvert land kan innstille en film til kategorien Best Foreign Language Film. Filmen må ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2016 til 30. september 2017. Den må også være produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk, dvs. at dialogen må overveiende være på et annet språk enn engelsk.

 

Fra 1. oktober vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sin Foreign Language komité alle filmene, før de velger ut seks filmer til en kortliste. Deretter tilføyer en eksekutiv komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer. En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ni filmene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres.

 

Nominasjonene offentliggjøres tirsdag 23. januar 2018, og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 4. mars 2018.

 

Tidligere norske filmer som har kommet gjennom nåløyet og blitt nominert er Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957). Fjorårets kandidat, Kongens nei, ble kortlistet.

 

 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no
  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no