Norsk filminstitutt

For fjerde gang er Joachim Trier invitert til Toronto med film. Den overnaturlige thriller Thelma vises i Special Presentation-seksjonen.  

-Joachim Trier har befestet seg som en regissør av internasjonalt kaliber, og Toronto filmfestival er en av verdens viktigste filmfestivaler. Det er en flott kombinasjon at Thelma får sin verdenspremiere som åpningsfilm i Haugesund, før et internasjonalt publikum noen dager senere får gleden av se den i Toronto, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør Kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold i Norsk filminstitutt.
  
Overnaturlig thriller
Thelma er Joachim Triers nye norskspråklige film, en romantisk overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende uforklarlige krefter. Thelma har nettopp flyttet fra sin religiøse familie på Vestlandet for å studere i Oslo, da hun plutselig får et voldsomt anfall på lesesalen som hun holder skjult for sine foreldre. Samtidig treffer hun medstudenten Anja, og de to blir trukket mot hverandre på mystisk vis. Thelma blir overveldet av følelser hun ikke tør å anerkjenne, anfallene blir flere og farligere, og legene har ingen forklaring. Skremmende og overnaturlige krefter presser seg frem, og en dag forsvinner Anja sporløst.

Det faste teamet 
I hovedrollen finner vi Eili Harboe som slo igjennom med hovedrollen i Kyss meg for faen i helvete. Hun spiller mot debutanten Kaya Wilkins. Ellen Dorrit Petersen og Henrik Rafaelsen har også sentrale roller i filmen. Manus er igjen et samarbeid mellom Joachim Trier og Eskil Vogt. Trier har ellers jobbet med sitt faste team bestående av fotograf Jakob Ihre, klipper Olivier Bugge Coutté og komponist Ola Fløttum.

Ut på kino i femti land 
Thelma er produsert av Thomas Robsahm for Motlys. Den distribueres av SF Studios og får ordinær kinopremiere 15. september. Deretter skal filmen ut på kino i over femti land, blant annet USA, Frankrike, Storbritannia, Japan, Italia og resten av Norden. The Orchard, som også hadde Louder Than Bombs, er den nordamerikanske disitrubutøren på Thelma. Filmen får sin festivalpremiere som åpningsfilm på filmfestivalen i Haugesund.

- Alle Joachims filmer har blitt vist i Toronto, og denne gangen blir det internasjonal premiere der, noe som passer utmerket i forhold til lanseringen av filmen i Nord-Amerika i månedsskiftet oktober/november. Vi gleder oss veldig til å vise filmen i Toronto, sier produsent Thomas Robsahm

Triers Toronto 
Joachim Trier har vært en gjenganger på filmfestivalen i Toronto siden hans debutspillefilm Reprise ble invitert i 2006, Oslo 31. august i 2011 og Louder Than Bombs i 2015.

Toronto internasjonale filmfestival er en av verdens største publikumsfestivaler med over 300 filmer fra mer enn 60 land i sitt program. Seksjonen Special Presentation, der Thelma vises, er samme seksjon som tidligere har vist Louder Than Bombs, Liv Ullmanns Frøken Julie, Kon-Tiki og Hodejegerne – filmer som alle har gjort det bra internasjonalt etter å ha blitt vist på festivalen. Filmfestivalen er også en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film, og kjøpere, festivalprogrammerere og presse fra hele verden deltar. Festivalen finner i år sted for 42. gang i perioden 7. – 17. september 2017. Filmer har gjerne 2-3 publikumsvisninger i løpet av festivalen, og en visning for presse og industri.

  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no