Nowhere to Hide

Produksjonsselskap: Ten Thousand Images
Produsent: Mette Cheng Munthe Kaas
Regissør: Zaradasht Ahmed
Manuskript: Zaradasht Ahmed, Hans Husum og Terje Lind Bjørsvik
Totalbudsjett for prosjektet: 3.525.980

Om prosjektet


Dette er en historie om menneskers kamp for å overleve i et Irak der krig har blitt normen, hvor fienden er usynlig, og hverken kvinner eller barn har et trygt gjemmested. Vår hovedperson er den 34 år gamle Nori Sharif som er familiefar, helsearbeider og talentfull filmer. Prosjektet starter i 2011, under den amerikanske tilbaketrekningen fra Irak, for å dokumentere krigsskader i samarbeid med den norske krigskirurgen Hans Husum. Nori lever og arbeider i Jalawla, i et av verdens farligste områder, og etterhvert får historiene og enkeltskjebnene større plass. Krigen blir stadig mer brutal og uforutsigbar fram mot 2014, da sykehuset Nori arbeider på blir angrepet, og han blir tvunget til å flykte med familien. Etter dette innser Nori at de nå deler skjebne med dem som han over år har skildret som krigens ofre. Han vender kamera mot seg selv.

Om regissøren

Zaradash Ahmed har laget flere dokumentarer for norsk og svensk TV, en av hans siste filmer Veien til Diyarbekir fikk mye oppmerksomhet og bla ble nominert til Prix Europe i 2011. Han samarbeidet med klipper Eva Hillstrøm på sine to siste filmer som også skal klippe denne. Hans flerspråklige og flerkulturelle bakgrunn gjør at hans filmatiske fortellinger kommuniserer i til flere publikumsgrupper i flere kultur- og språkområder. Zaradash Ahmed kommer fra Sulaimaniyah i irakisk Kurdistan. Han kom til Norge i 1995, og har bakgrunn som artist, journalist og filmskaper. Han arbeider hovedsakelig som dokumentarfilmskaper, og har regissert filmer som Forfulgte (2008), The Road to Diyarbekir (2010) og Fata Morgana (2013) .

Kontaktperson
Mette Cheng Munthe-Kaas
Produsent, Ten Thousand Images
Tlf. 93420280
E-post mette@tenthousandimages.noTilskudd fra Norsk filminstitutt

Produksjon av dokumentar etter konsulentvurdering
15.09.2015: 800.000 kroner
Konsulent: KriStine Ann Skaret

Konsulentens vurdering
Nowhere to Hide er tenkt bygd opp gjennom Nori, som forteller med utgangspunkt i sin egen situasjon. Han begynner som en ressurssterk insider med et stort nettverk, som formidler historiene til de mangfoldige karakterene han møter på sykehuset og deres skjebner. Filmen får et tydelig vendepunkt i det Nori må forlate sin post som helsearbeider og dokumentarist, og må vende kamera mot selv på flukt. Nori er en velformulert forteller som det er lett å identifisere seg med, og at han gjør et bevisst skifte fra å være forteller til selv å bli en karakter i filmen, opplever jeg som et sterkt grep. Jeg tror denne filmen vi gi oss et viktig innblikk i situasjonen til de tusener av menneskene som nå forsøker å redde sine liv ved å flykte til Europa. Ten thousand Images har vakt et stort engasjement med sin tidligere film No word for Worry, og vil i samarbeid med co-produsent Mantaray film kunne bringe denne Nowhere to hide bredt ut i verden. De har også et nettverk som vil bidra til å skape en oppmerksomhet om denne filmen både i Norge og ikke minst i Midtøsten.


Utvikling av dokumentar som ikke er kinofilm
30.04.2015: 200.000 kroner
Konsulent: KriStine Ann Skaret