Regissør Arild Andresen, skuespiller Benjamin Helstad, regissør, manus og produsent Øyvind Sandberg, regissør Ellen Ugelstad, regissør Marius Holst, skuespiller Helen Bergsholm, produsent Odd G. Iversen, regissør Anders Øvergaard, regissør Kristoffer Metcalfe
Foran, fra venstre: regissør Hilde Korsæth, produsent Sigve Endresen, regissør Stian Kristiansen, skuespiller Rolf Kristian Larsen. Foto: Stine Oppegaard, Norsk filminstitutt
Norske filmfolk til stede i Lübeck. Fra venstre, bakerst:Regissør Arild Andresen, skuespiller Benjamin Helstad, regissør, manus og produsent Øyvind Sandberg, regissør Ellen Ugelstad, regissør Marius Holst, skuespiller Helen Bergsholm, produsent Odd G. Iversen, regissør Anders Øvergaard, regissør Kristoffer Metcalfe. Foran, fra venstre: regissør Hilde Korsæth, produsent Sigve Endresen, regissør Stian Kristiansen, skuespiller Rolf Kristian Larsen.

Fire priser til norske filmer i Lübeck

Publisert: 05.11.2011 | Sist endret: 28.11.2011

Norske filmer ble lørdag kveld de store prisvinnerne ved årets filmfestival i Lübeck, med fire priser. Kongen av Bastøy fikk NDRs hovedpris for beste spillefilm samt publikumsprisen, mens Til siste hinder fikk barnefilmprisen fra barnefilmjuryen. Og for første gang gikk dokumentarfilmprisen til en norsk film – Min elskede.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Alle de tre regissørene, Marius Holst for Kongen av Bastøy, Anders Øvergaard for Til siste hinder og Hilde Korsæth for Min elskede var til stede og mottok prisene i Theater Lübeck lørdag kveld.

Hovedprisen til Kongen av Bastøy

Hovedprisen, eller NDR (Norddeutscher Rundfunk) Film Prize for Best Feature film, inkluderer en premie på 12.500 Euro. Den gis til en ”spillefilm med spesielle kunstneriske kvaliteter” og årets vinner var Kongen av Bastøy i regi av Marius Holst og med Stellan Skarsgård i en av hovedrollene. Marius Holst fikk også denne prisen med Øyenstikker i 2002.
Juryen uttalte blant annet at ”regissør Marius Holst har lykkes i å gjøre en historisk hendelse om til en gripende kino-opplevelse med en sterk historie. Spennende, autentisk og følelsemessig sterkt fra begynnelse til slutt. Dette er film på sitt beste.”

Publikumsprisen til Kongen av Bastøy

Lübecker Nachrichtens publikumspris på 5000 Euro stemmes frem av publikum, og igjen var det Marius Holsts Kongen av Bastøy som fikk flest stemmer, slik hans Ti kniver i hjertet fikk 1995. Kongen av Bastøy vant også nylig publikumsprisen på 5000 Euro på filmfestivalen i Hamburg. Kongen av Bastøy er sett av over 275.000 på kino i Norge, og er tilgjengelig på DVD.

Til siste hinder vant barnefilmjuryens pris

Juryen for barnefilmprisen for de yngste består av fire barn fra Lübeck som velger ut festivalens beste barnefilm, og de kåret Anders Øvergaards debutfilm, Til siste hinder til årets vinnerfilm.
Barnejuryen uttalte at ”det de likte spesielt godt med den var skildringen av det spesielle vennskapet mellom menneske og dyr. Den viser også tydelig at ekte vennskap er noe av det viktigste mennesker kan dele.”
Visningen i Lübeck har vært filmens internasjonale premiere og med dagens pris på euro 5000 fra barnefilmjuryen er det store muligheter for at filmen også kan få tysk distribusjon. Filmen hadde nærmere 30.000 besøk i Norge, og er tilgjengelig på DVD fra 9. november.

Dokumentarfilmpris til Min elskede

Dokumentarfilmprisen består av 2500 Euro og går til en sosialt og politisk ladet film, og gikk for første gang i Lübeck til en norsk film, Min elskede, i regi av Hilde Korsæth.
Filmen er en sterk og gripende kjærlighetshistorie om politiker Jan Henry T. Olsen, som ble rammet av Alzheimer i en alder av 51. Regissøren har fulgt ekteparet Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes gjennom et tøft år, fra oktober 2008 til oktober 2009
Juryen uttalte at ”regissør Korsæth med stor empati og sensitivt kameraarbeid har lykkes i å gi publikum et inntrykk av hvordan Alzheimers gjør hverdagsrutiner til store utfordringer. Hilde Korsæths film viser at denne sykdommen ikke trenger å være tabu. En rørende film om et modig ektepar.”
Min elskede er tidligere vist på både Tromsø og Bergen filmfestival og Eurodok i Oslo, og er nå tilgjengelig på DVD.

Stor helg for norsk film

- Dette har vært en stor helg for norske filmer på internasjonale filmfestivaler. På fredag fikk Noomi Rapace skuespillerprisen i Roma for sin rolle i Babycall, Få meg på for faen mottok en distribusjonspris på den samme festivalen, og i kveld gikk de norske filmene av med den store seieren. Tyskland er det viktigste utenlandske markedet for norske filmer, og en god start i Lübeck kan gi en god pekepinn om hvordan filmene kan klare seg når de kommer opp på kino i Tyskland. I løpet av 2012 vil 12 norske filmer få kinopremiere, sier Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig i Norsk filminstitutt.

Kontakt NFI

  • Stine Oppegaard
  • Fagleder, spillefilm utland
  • Telefon: +47 22 47 45 75
  • Mobil: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard@nfi.no
  • Jakob Berg
  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 22 47 45 91
  • Mobil: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg@nfi.no