Priser til Gråtass og Nobel

Publisert: 27.10.2016 | Sist endret: 27.10.2016

Den siste uka har barnefilmen Gråtass – gøy på landet vunnet publikumsprisen på Cinekid i Amsterdam og Nobel fikk prisen for Europas beste dramaserie under Prix Europa i Berlin.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

Sist fredag fikk regissør Peder Hamdahl Næss den gode nyheten om at hans film for de aller minste barna, Gråtass – gøy på landet, vant publikumsprisen på Cinekid i Amsterdam. Da er det barna i alderen 4-6 år som har stemt frem Gråtass-filmen som sin favoritt. Næss var selv til stede i Amsterdam for å motta prisen på dette som er en av de største og viktigste barnefilmfestivalene i Europa. Festivalen feiret i år sitt 30-årsjubileum og viser over 500 produksjoner som har barn som sin målgruppe. Gråtass er produsert av Cinenord og Gråtass – gøy på landet er den første filmen i en serie av Gråtass-filmer.

Perfekt utført og regissert Nobel

Samme kveld, i Berlin, mottok Nobel-regissør Per Olav Sørensen og manusforfatter Stephen Uhlander prisen for Europas beste dramaserie under Prix Europa i Berlin på vegne av den norske storproduksjonen. Juryen uttaler at Nobel har et presist utformet manuskript som er perfekt utført og regissert. Serien lar seerne følge et fantastisk ensemble av skuespillere på en reise inn i en verden av løgn, mistro og politisk renkespill.

Mediefolk fra hele Europa samles for å se de nominerte filmene og seriene før vinnerne kåres. Prix Europa-festivalen finner sted hvert år i midten av oktober. Prix Europa består av en koalisjon av 28 europeiske kringkastingsorganisasjoner, blant dem European Broadcasting Union.

Fortsatt to episoder igjen

Nobel er skrevet av Mette Bølstad og Stephen Uhlander og er regissert av Per Olav Sørensen, som også regisserte Kampen om tungtvannet som tidligere har blitt vist på Prix Europa. Hovedrollen i Nobel bekles av Aksel Hennie, og i tillegg til Hennie får vi også se Anders Danielsen Lie, Tuva Novotny, Christan Rubeck og Odd-Magnus Williamson. Serien handler om Norges involvering i Afghanistan-krigen. Dramaserien er produsert av Monster Scripted og har et budsjett på 68 millioner kroner. Serien hadde premiere på NRK1 i september, og det er fortsatt to episoder igjen.

Solan og Ludvig solgt til hele verden – med Hugh Bonneville som Frimand Pløsen

En tredje god nyhet om norsk film som nylig ble offentliggjort var at Solan og Ludvig – jul i Flåklypa nå er solgt til hele verden, med unntak av Nord-Amerika. Og den internasjonale versjonen   som har fått tittelen Louis & Luca and the Snow Machine har fått Hugh Bonneville i rollen som Frimand Pløsen, skurken i filmen. Bonneville er mest kjent som Jarlen av Grantham, i Downton Abbey. For å tilpasse filmen til det engelske språk, har manusforfatterne gjort justeringer med humoen, og endte på britisk språk og humor, siden dette passer best med bygdehumoren i Flåklypa.

Kontakt NFI

  • Stine Oppegaard
  • Fagleder, spillefilm utland
  • Telefon: +47 22 47 45 75
  • Mobil: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard@nfi.no
  • Jakob Berg
  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 22 47 45 91
  • Mobil: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg@nfi.no