69 minutter av 86 dager, 2017, regi: Egil Håskjold Larsen

Dokumentarfilmpris til norsk film på Hot Docs

Publisert: 06.05.2017 | Sist endret: 06.05.2017

Den norske dokumentarfilmen 69 minutter av 86 dager har fått Emerging International Filmmaker Award på Hot Docs, nord-amerikas største dokumentarfilmfestival. Igjen viser Norge seg som ledende i verden på dokumentarfilm.

Tips sendt!

* = Påkrevd felt

-Norsk dokumentarfilm befester med dette sin plass i verdenstoppen. Da Brødre, Nowhere to Hide og Dugma - The Button i fjor vant hovedprisene på de to viktigste dokumentarfilmfestivalene i verden kunne det sammenliknes med å vinne gull i OL og VM samme år. Når 69 minutter av 86 dager igjen vinner en av årets hovedpriser på Hot Docs, viser det at vi har et kunstnerisk nyskapende, modig og profesjonelt dokumentarfilmmiljø i Norge, sier avdelingsdirektør Stine Helgeland i Norsk filminstitutt. Som Nord-amerikas største dokumentarfilmfestival er en filmpris på Hot Docs viktig åpning inn til det store amerikanske markedet.   

En av fem priser

Prisen som 69 minutter av 86 dager har fått, Emerging International Filmmaker Award med 3.000 kanadiske dollar i prispenger, er en av kun fem priser som deles ut til internasjonale dokumentarfilmer fra konkurranseprogrammet på Hot Docs.
-Jeg håper at denne prisen til regissør Egil Håskjold Larsen kan inspirere den norske dokumentarfilm-bransjen til å løfte, enda tydeligere frem, filmskaperne bak titlene vi vinner priser for. Jeg tror markante regissør-profiler vil være avgjørende for å etablere oss internasjonalt som dokumentarfilm-nasjon. Denne prisen er også en pris til filmens finansiører som har vist mot til å satse på et økonomisk risikabelt og kunstnerisk ambisiøst prosjekt, sier produsent Tone Grøttjord-Glenne.

Følger Lean fra Syria

I 69 minutter av 86 dager følger vi 3-år gamle Lean og hennes familie som er på flukt fra krig og elendighet i Syria. Lena er nysgjerrig og full av energi. Det lekende barnet står i sterk kontrast til de skremmende kulissene Europa byr på. Uten at noe blir sagt kan man bare anta hvor de har reist fra, at de har krysset havet og allerede vært igjennom mye.
Lean er sterk, hun gråter aldri og det virker som hun oppfatter og forstår alvoret i situasjonen de alle befinner seg i. Med sitt langsomme og dvelende tempo skiller denne dokumentaren seg fra andre filmer med samme tema.


«Filmkunsten kan noe ingen andre kunstformer kan»

69 minutter av 86 dager hadde norgespremière på Eurodok 2017 i Oslo og har også blitt vist under Den Internasjonale Dokumentarfilmfestivalen i København. Det danske filmmagasinet Ekko gav filmen terningkast seks og skriver: «Den norske debutregissøren har skapt en makeløs dokumentar om et barn og hennes families flukt gjennom Europa. Den viser at filmkunsten kan noe ingen andre kunstformer kan.»

Juryen

Juryen i Hot Docs bestod av filmskaperne Christine Vachon, Hubert Davis og Kyoko Miyake. Christine Vachon har besøkt Norsk filminstitutt flere ganger de siste årene og holdt mesterklasser for norske filmskapere.

Filmen er regissert, fotografert og klippet av Egil Håskjold Larsen og den er produsert av Tone Grøttjord-Glenne for Sant & Usant AS.  Musikken til filmen er komponert av Bugge Wesseltoft og fremført av Audun Sandvik fra Kringkastingsorkesteret og Wesseltoft selv.

Kontakt NFI

  • Toril Simonsen
  • Fagleder, kort- og dokumentarfilm utland
  • Telefon: +47 22 47 45 74
  • Mobil: +47 900 38 086
  • E-post: toril.simonsen@nfi.no
  • Jakob Berg
  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 22 47 45 91
  • Mobil: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg@nfi.no