Norsk filminstitutt

For første gang har en norsk dramaserie vunnet den prestisjefylte Emmy-prisen. Det var brødrene Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen som kunne triumfere da prisen for beste TV-drama til Mammon 2 ble kunngjort under den 45. utdelingen av internasjonal Emmy.

mammon_II_episode_05_001_02.jpg
Mammon 2

Et hårete mål

Målet om å vinne Emmy for beste dramaserie ble satt allerede i 2004 og en av folkene bak dette målet var sjefen for NRK Drama, Ivar Køhn. NRK har produsert og vist begge sesongene av Mammon og Ivar Køhn var tilstede i New York og delte den fantastiske opplevelsen med brødrene Stenberg Eriksen. Prisvinnerne er skjønt enig om at dette er en seier for hele det norske  TV-dramamiljøet.

Maktkamp i den politiske eliten

Mammon 2 er produsert av NRK Drama i samarbeid med SVT, DR, YLE FEM og med støtte fra Nordvision. I løpet av åtte episoder blir den norske ytringsfriheten satt i under press og vi følger journalisten Petter Verås (Jon Øigarden) som etterforsker mordet på en kjent politisk kommentator. Den politiske elitens kamp om makten er seriens bakteppe.

Norsk TV-drama er variert og innovativ

-Norsk TV-drama er mer variert og innovativ enn noen gang. En unik kombinasjon av mot, humor og relevante referanser til vår tid gjør at vi vinner prestisjefulle priser og når ut til publikum i alle kanaler over hele verden. En Emmy til Mammon gir et stort løft til hele den norske filmindustrien og NFI vil fortsette å bidra til utviklingen gjennom en aktiv støtte til norsk TV-drama både her hjemme og internasjonalt, sier Stine Helgeland, NFIs avdelingsdirektør for kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold.

Flere internasjonale bragder

Denne Emmyen føyer seg inn en rekke av priser og positiv oppmerksomhet som norsk TV-drama har oppnådd i senere tid. Noen eksempler:

  • Nobel vant nylig Rose d'Or for beste drama i sterk konkurranse fra blant annet The Crown og prisen som beste europeiske mineserie på Prix Europa i 2016
  • Kampen om tungtvannet vant prisen for beste dramaserie på Prix Italia og "Special Commendation" på Prix Europa i 2015
  • Anneke von der Lippe vant Emmy som beste skuespiller for serien Øyevitne i 2015
  • Den NRK-produserte serien Skam er solgt som "remake" til flere europeiske land i tillegg til USA og er nå på IMBDs "Top Rated tv-shows in 2016"
  • Lilyhammer og Vikingane har begge blitt co-produsert av Netflix.