Norsk filminstitutt

Onsdag 22. november var det tid for Blått Lerret igjen. Se klipp fra Den 12. mann, Røverdatter og Now It's Dark.

Den 12. mannDen 12. mann forteller historien om krigshelten Jan Baalsruds legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Tolv motstandsmenn gikk om bord i en fiskeskøyte på Shetland og krysset Nordsjøen for å kjempe mot tyskerne. Forrådt av nordmenn ble elleve av mannskapet fanget og drept. Bare den tolvte mannen - Jan Baalsrud - klarte å komme seg unna. Filmen Den 12. mann er historien om Jan Baalsrud - og de som hjalp ham.

Filmen er basert på en sann historie om hvordan en feilet motstandsoperasjon ble til en triumf – om hvordan én mann ble et symbol på motstand og overlevelsesvilje for en hel nasjon.

Premiere: 25. desember 2017
Sjanger: Drama
Regissør: Harald Zwart
Manuskript: Petter Skavlan
Skuespillere: Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Marie Blokhus, Mads Sjøgård Pettersen.
Produsenter: Aage Aaberge (Nordisk Film Production), Veslemøy Ruud Zwart og Espen Horn. 


Røverdatter


Røverdatter er en film om Sofia som prøver å bli kjent med sin kriminelle pappa. Hun finner ham på avgrunnen i et kaotisk liv preget av rus og bestemmer seg for å hjelpe. I løpet av filmen endres begges liv som en følge av dette. På tross av utfordringene de to møter sammen, skildrer filmen en personlig reise fylt av humor, varme og håp. 

Premiere: 15. mars 2018
Sjanger: Dokumentar
Regissør: Sofia Haugan
Produsent: Carsten Aanonsen (Indie film AS)

Now It's Dark

Now It's Dark handler om Lene som brått kastes ut av balanse når hun oppdager mannen sin til sengs med an annen kvinne. Hun flykter fra stedet, og vi følger henne gjennom en natt med drømmeaktige hendelser og en serie med mystiske møter med mennesker som alle bærer på sitt eget mørke. Det viser seg fort at hennes egne vrangforestillinger driver henne ned i nattens mysterier, og skal hun ha håp om å overleve, må hun finne ut hvem hun er før solen står opp. 

Premiere: Våren 2018
Sjanger: Drama
Regissør: Arild Østin Ommundsen
Manuskript: Arild Østin Ommundsen
Skuespillere: Silje Salomonsen, Kristoffer Joner, Pia Tjelta, Vegar Hoel
Produsent: Gary Cranner (Chezville)