Norsk filminstitutt

Regissørene Jorunn Myklebust Syversen, Erik Richter Strand og Jon Haukeland er tildelt hvert sitt registipend på 200.000 kroner fra Norsk filminstitutt.

VIP-stipend til Myklebust Syversen, Richter Strand og Haukeland.png

Norsk filminstitutt deler ut inntil seks VIP (Vekst i prosjekt) - stipend på 200.000 kroner i året. VIP-stipend skal gi etablerte regissører/serieskapere mer tid til fordypning og forskning, mer rom for eksperimentering når det gjelder form og innhold, samt research og egenutvikling - knyttet til et film- eller dramaserie-prosjekt. Stipendet skal også bidra til å oppnå målet om likestilling i filmbransjen.

VIP-stipendet er en del av Norsk filminstitutts satsning på sterke registemmer for å videreutvikle kunstnerisk begavelse og faglig dyktighet. Det skal støtte og inspirere til utvikling av filmens formspråk og fortelling og styrke den norske filmens mangfold og kunstneriske uttrykk.

Om regissørene

Jorunn Myklebust Syversen har bakgrunn som billed- og videokunstner, og regidebuterte med filmen Hoggeren, som fikk gode kritikker, 15 000 besøk på kino, Amanda-nominasjoner for beste birolle og hovedrolle, og plass på kortlisten som Oscar-kandidat. Hun har også regissert kortfilmer som Der dunkle Mensch og Cyrk.

Erik Richter Strand debuterte relativt raskt med spillefilmen Sønner (2006) etter Filmskolen. Deretter gjorde han tre av Varg Veum-filmene; Tornerose (2008), Din til døden (2008) og De døde har det godt (2012), parallelt med en mengde reklamefilmer. Richter Strand hadde dermed bred erfaringsplattform da han i 2014 tok steget over i dramaserien, der første bidrag var som medforfatter og episoderegissør på Okkupert. Deretter hovedforfatter og regissør på Valkyrien.

Jon Haukeland er et solid navn i norsk dokumentarfilm, og han har jobbet med å fornye sjangeren og gi den nye muligheter. Han startet å jobbe med dokumentar i Ungdomsredaksjonen - U - i 1995 og var deretter med å starte dokumentaravdelingen i selskapet Medieoperatørene. Mannen som elsket Haugesund (2004) og Reunion - ti år etter krigen, som mottok Amanda for beste dokumentar i 2011, er anerkjente titler. Barneraneren (2016) er Haukelands siste film.

Så langt i år har regissørene Kim Hiortøy, Margreth Olin og Cecilie Mosli mottatt stipend.

Kontaktperson

Eva Færevaag

Rådgiver talentprogram, Norsk filminstitutt
+47 22 82 24 16 / 91 61 41 64
eva.faerevaag@nfi.no