Utøya 22. juli, Los Bando og Heimebane er noen av de norske titlene i konkurranse under den 68. internasjonale filmfestivalen i Berlin.

Los-Bando-Immortal-1920x1080.jpg
Los Bando, regissert av Christian Lo, konkurrerer om Krystallbjørnen i Generation-programmet.

Erik Poppes nyeste film Utøya 22. juli skal vises i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Berlin og kan derfor vinne Gullbjørnen – en av de gjeveste internasjonale filmprisene i verden. Som første norske dramaserie noensinne skal Heimebane vises i Berlinale Special 2018 – Berlinale Series. Los Bando vises i Generation-seksjonen, verdens viktigste barnefilmfestival.

Totalt vises 14 norske filmer og serier under festivalen, samt fem norske minoritets samproduksjoner.

Norsk Gullbjørn-håp

Regissør Erik Poppe vender tilbake til filmfestivalen i Berlin for tredje gang etter å ha vært der tidligere med Schpaa og Kongens nei. Utøya 22. juli er valgt ut til hovedkonkurransen, det aller mest prestisjefylte programmet og kan derfor vinne den prestisjetunge prisen Gullbjørnen.

Utøya 22. juli er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta, og skapt i tett dialog med flere overlevende. Av hensyn til ofrene og deres pårørende, er karakterer og enkeltopplevelser oppdiktet av manusforfatterne Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig. Filmen er produsert av Paradox Film 7 AS ved Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae, som med dette er nominert til Gullbjørnen for tredje gang.

Utøya 22. juli vises i Berlin den 19. februar 2018. Nordisk Film Distribusjon skal distribuere filmen i Norge og åpner på kino over hele landet 9. mars 2018. Les mer om Utøya 22. juli

Tre barnefilmer i konkurranse

Den norske komedien Los Bando av Christian Lo er invitert til verdens viktigste barnefilmfestival, Generation-seksjonen ved Berlin internasjonale filmfestival. I det samme programmet vises også kortfilmene Tråder av Torill Kove og Hvalagapet av Liss-Anett Steinskog.

Regissør Christian Lo vender med Los Bando tilbake til filmfestivalen i Berlin der han sist var med filmen Bestevenner i 2010. Los Bando er basert på et originalskrevet manus av Arild Tryggestad og produsert av Filmbin ved Trine Aadalen Lo og Nicholas Sando. Filmen har norsk premiere 16. februar og blir distribuert av KontxtFilm.

Oscar-vinner Torill Koves nyeste kortfilm Tråder skal vises i kortfilmprogrammet i Generation-seksjonen. Filmen markerer en ny retning for Torill Kove som filmforteller. Min bestemor strøk kongens skjorter, Den danske dikteren (Oscar for beste animerte kortfilm 2007) og Moulton og meg er alle preget av en underfundig fortellerstemme og humoristiske avstikkere. Tråder er i motsetning til disse en dialogløs og nær skildring av forholdet mellom forelder og barn.Tråder er produsert av Mikrofilm AS ved Lise Fearnley og Tonje Skar Reiersen, i samproduksjon med National Film Board of Canada. Filmen har tidligere blitt vist ved filmfestivalen i Toronto.

Hvalagapet er en liten historie om 12 år gamle Rikkes første møte med store følelser og den såkalte kjærligheten - et møte som starter og slutter innen timen er omme. Kortfilmen skal også vises i Generation-seksjonen og er skrevet og regissert av Liss-Anett Steinskog fra Randaberg i Rogaland og er produsert av Siw Angell-Olsen og Gunhild Oddsen. Les mer om de tre barnefilmene.

På bortebane

Som første norske serie noensinne, er den snart premiereklare Motlys og NRK-produksjonen Heimebane, invitert til Berlinale Special 2018 – Berlinale Series. Heimebane handler om Norges første kvinnelige fotballtrener på toppnivå. I rollene som fotballtrenere finner vi blant annet Ane Dahl Torp og John Carew. Det er de to første episodene i serien som skal vises i Berlin. Disse er regissert av Arild Andresen. 

Heimebane er en av sju serier som vises i dette festivalprogrammet som ikke er et konkurranseprogram, men som likevel regnes som en svært viktig internasjonal visningsarena for en norsk dramaserie. Heimebane starter på NRK 4. mars 2018. Les mer om Heimebane.

Norsk Shooting Star

Eili Harboe som har tittelrollen i Thelma, Joachim Triers siste film, er en av ti unge, lovende europeiske skuespillere som blir presentert internasjonalt under filmfestivalen i Berlin.

Deltagelse i Shooting Star-programmet innebærer tre intense dager under filmfestivalen i Berlin og inkluderer møter med casting-agenter, presse og filmskapere fra hele verden. Høydepunktet i dette tredagers arrangementet er den årlige prisutdelingen der hver av de ti utvalgte skuespillerne mottar Shooting Stars Award på festivalens hovedscene 19. februar 2018. Les mer om Shooting Star.

Norske filmer som vises på det Europeiske filmmarkedet

 • Den 12. mann
 • Hva vil folk si
 • Skyggenes dal
 • Elias og Storegaps hemmelighet
 • Askeladden – I Dovregubbens hall
 • Juleblod
 • Adjø Montebello
 • Gjengangere
 • There is always next season

Norske samproduksjoner i konkurranse

 • The Heiresses (hovedkonkurransen). Norsk co-produsent er Hilde Berg for Norsk Filmproduksjon.
 • Kinshasa Makambo (Panorama-seksjonen). Norsk co-produsent er Johnny Holmvåg for Flimmer Film.
 • Wild Relatives (Forum-seksjonen). Norsk co-produsent er Elisabeth Kleppe for Aldeles.
 • DUG (Forum Expanded-seksjonen).
 • Retablo (Generation-seksjonen). Norsk co-produsent er Dag Hoel for Dag Hoel Filmprod.

Filmfestivalen i Berlin

Berlin internasjonale filmfestival finner sted for 68. gang og pågår fra 15.- 25. februar 2018.

 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Kommunikasjon, innsikt & internasjonale forhold
  • Telefon: +47 22 47 45 91
  • Mobil: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg@nfi.no