Norsk filminstitutt

Norsk drama er inne i sin gullalder, og NFI presenterer nye serier og serieskapere for den internasjonale bransjen under C21 Drama Summit i London i november. Samtidig kan fire norske dramaserier vinne priser der.

Heimebane01.jpg
Heimebane er nominert til beste ikke-engelskspråklige dramaserie

I går kveld, 7. november, ble alle finalistene til C21s International Drama Awards, som altså deles ut under årets Drama Summit i London onsdag den 28. november, offentliggjort. Og hele fire - eller tre og en halv, hvis vi regner SKAM Austin for halvt norsk - dramaserier er nominert til de gjeve prisene:

De norske nominerte er:

Heimebane fra Motlys er nominert for Best non-English language drama series.

Oslo Zoo (NRK) og SKAM Austin, den amerikanske remaken av NRKs hit-serie Skam, skapt av Julie Andem (som også er oppført som skaper av den amerikanske versjonen), er begge nominert for Best digital short-form drama series.

Norsemen (Vikingane) fra Viafilm og Anders Tangen for Netflix er nominert for Best returning comedy-drama series.

Vi gratulerer - og ikke nok med det: NFI presenter flere nye norske serier på Drama Summiten på tirsdag:

lykkeland-poster.jpg

Norsk drama - rett fra hjertet

Lykkeland (bildet) er bare en av flere nye, norske dramaserier som reiser til London for å vise fram og diskutere norsk drama - i regi av NFI. Tirsdag 27. november arrangerer vi nemlig en timelang paneldebatt - delt i to, under tittelen Norwegian Drama - Straight from the Heart. Den første halvtimen vil handle om hva som har gjort norsk drama til en suksess, den neste halvtimen vil handle om talentutvikling - hvordan jobber blant andre NFI og NRK for å løfte fram nye talenter?

Til å lede panelet har vi fått ingen ringere enn Walter Iuzzolini, kjent serieekspert og programleder for Walter presents på britisk Channel 4.

I tillegg til NFIs program skal norske Viafilm vise fram og snakke om serien Magnus under et eget komiserie-program klokka 10 på torsdag. Magnus er NRKs nye, store humorserie, skapt av Vidar Magnussen, som også spiller hovedrollen, og produsert av NRK. De kommer begge til C21, sammen med Christina Rezk fra NRK.

Dette er C21:

Walter Iuzzolino.jpg
Walter Iuzzolini

C21 Drama Summit er en av de største samlingsstedene for den internasjonale dramaserie-bransjen, og hit kommer deltakere fra hele verden for å se og vise siste nytt. I løpet av tre dager fra 27. til og med 29. november vil det blir arrangert mer enn 50 arrangementer med over 200 talere. Hit kommer produsenter, finansiører, kjøpere, agenter, manusforfattere og andre viktige aktører i bransjen.  Målet er å samles - og få en oversikt over de siste trendene.

NRKs dramasjef Ivar Køhn vil åpne seansen i Kings Hall i London, og introdusere noen av de mest spennende seriene - og menneskene bak - i Norge.

Disse deltar på C21:

Del 1:

Lykkeland og produsent Synnøve Hørsdal (Maipo). Lykkeland, som forteller historien om da olja kom til Stavanger og Norge ble en oljenasjon, går på NRK på søndager, og har allerede vunnet internasjonale priser. 

Vilje Katrine Hagen (Motlys), produsent for Heimebane - NRKs suksess-serie om den kvinnelige fotballtreneren Helena Mikkelsen, som altså også er nominert til en pris. Heimebane 2 er nå i produksjon, og har fått tilskudd fra NFI.

Fra den kommende serien Beforeigners (Rubicon) deltar serieskaper Anne Bjørnstad (Rubicon). Beforeigners beskrives som en satirisk sci-fi der mennesker fra fortida plutselig dukker opp på mystisk vis. Serien lages for HBO.

Cecilie Mosli er både regissør og skuespiller i Kielergata (Anagram), som går på TV2 torsdager, der handlingen utspiller seg i Skandinavias minst kriminelle sted - eller?

kielergata 3.jpeg

Del 2: Fokus på talent

Kathrine Valen Zeiner er serieskaper bak den kommende dramaserien Hand Made, (Tordenfilm), som handler om Elin som driver en fertilitetsklinikk - men selv sliter med å få barn. Serien er en del av NFIs talentsatsing Nye veier, (med Cecilie Mosli som konseptuerende regissør. 

Jacob Rørvik er serieskaperen bak Maipos kommende serie Dates in Real Life, også den en del av NFIs Nye veier. En serie som handler om dating - både i den virkelige virkeligheten og i virtual reality. 

Marianne Furevold er executive produsent i NRK, og har blant annet produsert SKAM - hun kommer for å snakke om NRKs talentstrategi, med eksempler fra de to ferske seriene 17 og Lovleg. De handler henholdsvis om en ungdomsgjeng på flerkulturelle Stovner, mens Lovleg handler om Gunnhild som for første gang flytter hjemmefra for å begynne på videregående skole.  

Ståle Stein Berg, spillefilm og dramaseriekonsulent i NFI, selv en prisvinnende manusforfatter med doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid med vekt på film. Han skal presentere NFIs talentsatsing Nye veier.

Hand Made_.jpg
Hand Made

International Drama Awards

C21 Drama Summit avsluttes på torsdag 29. november, med prisutdeling, der totalt 13 priser skal dele ut - og altså fire norske er nominerte. Disse kategoriene skal kåres:

Best returning comedy-drama series
Best comedy-drama (series)
Best male performance in a drama series
Best female performance in a drama series
Best casting of a drama series
Best digital short-form drama series
Best mini series

Best TV Movie
Best returning drama series
Best non-English language drama (series)
Best English language drama (series)

Drama Quarterly craft/showrunner award C21 editor’s choice award.

Se trailer fra alle de nominerte