Norsk filminstitutt

Insentivtilskudd på til sammen 57,4 millioner kroner tilbys dramaseriene Alt for Norge, Wisting og Beforeigners.

Alt for Norge_NTB Scanpix.jpg
NTB Scanpix: Kronprinsesse Märtha og USAs president Franklin D. Roosevelt under hans berømte tale "Look to Norway". Eleanor Roosevelt kan ses i bakgrunnen.

-Vi er glade for at tilskuddsrammen for insentivtilskudd nå kan tilbys tre store dramaserier, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør for Kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold i Norsk filminstitutt.

- Norske dramaserier har gjennom alle de viktige prisene de har vunnet de siste årene vist at de er i det internasjonale toppsjiktet. Norske dramaserier har store ambisjoner, høye budsjetter, stor grad av internasjonal finansiering og bred internasjonal distribusjon – faktorer som gjør at de gikk til topps i denne runden insentivtildelinger.

Det er godt å se at norske produksjoner som ellers hadde blitt filmet i utlandet med disse tilskuddene finner det riktig å filme i Norge – med norske filmfolk, sier Helgeland. 

Prosjektene som tilbys tilskudd er:

1. Alt for Norge

Synopsis: Alt for Norge er basert på den utrolige og sanne historien om norske kronprinsesse Märthas desperate flukt til USA og påfølgende kamp for å redde sitt land under den andre verdenskrig. 

Type prosjekt: Dramaserie 8 x 60 minutter  
Produksjonsselskap: Cinenord Drama v/Silje Hopland Eik
Regissør: Alexander Eik
Manuskript: Alexander Eik, Alexander Eik, Linda May Kallestein
Tilbudt tilskuddsramme: 27 275 000 kr

2. Wisting

Synopsis: Mens etterforskningsleder Wisting kjemper med karrierens største seriemordersak, krysser han spor med datteren Lines nyhetssak. Samtidig blir han utsatt for en grov anklage som setter karrieren på spill. Serien er en adapsjon av krimserien Wisting av Jørn Lier Horst.

Type prosjekt: Dramaserie 10 x 45 minutter
Produksjonsselskap: Cinenord Drama v/Silje Hopland Eik
Regissør: Katarina Launing, Trygve Allister Diesen
Manuskript: Trygve Allister Diesen, Kathrine Valen Zeiner
Tilbudt tilskuddsramme: 26 050 000 kr

3. Beforeigners

Synopsis: Et par forkomne individer ankommer Oslo. De viser seg å være de første av mange mennesker fra fortiden som søker tilflukt i vår tid.

Den norske tittelen på prosjektet: Fremvandrerne.

Type prosjekt: Dramaserie 8 x 45 minutter
Produksjonsselskap: Rubicon TV v/Jan-Erik Gammleng
Regissør: Jens Lien
Manuskript: Eilif Skodvin, Anne Bjørnstad
Innstilt tilskuddsramme: 4 075 000 kr

Om insentivordningen

Forskrift om insentivordning for film- og serieproduksjoner trådte i kraft 1. januar 2016. Tilskuddsordningen forvaltes av Norsk filminstitutt, og har i 2018 en ramme på 57,4 millioner kroner.

Ved utløpet av årets søknadsfrist 10. januar hadde NFI mottatt elleve søknader om tilskudd gjennom insentivordningen. Søknadene fordeler seg som følger på format og opphavsland:
Fem norske dramaproduksjoner, én utenlandsk dramaserie med norsk co-produsent, fem utenlandske spillefilmer hvorav to har norsk co-produsent. Prosjektenes totalt budsjetterte kostnader i Norge er i søknadene oppgitt til å være 633 millioner kroner. For å romme tilskudd til samtlige søkere denne runden måtte NFI hatt 158 millioner kroner i tilskuddsmidler for insentivordningen.

I denne runden er samlet beløp tilbudt produksjonene: 57,4 millioner kroner, som tilsvarer årets rammetilskudd totalt.

Internasjonal finansering

For å få tilskudd gjennom insentivordningen er det et krav om at alle produksjoner skal ha minimum 30 prosent internasjonal finansiering, samt en bred internasjonal distribusjon.

Insentivordningen er en refusjonsbasert ordning der film og serieproduksjoner med bred internasjonal distribusjon kan søke om tilskudd til å dekke inntil 25 % av godkjente kostnader i Norge, Ordningen skal også bidra til økt erfaring og kunnskap i den norske filmbransjen, stimulere til vekst, en bærekraftig norsk filmnæring og økt internasjonalt samarbeid.

Det endelige tilskuddet vil først bli kalkulert og utbetalt når produksjonen i Norge er avsluttet og det endelige regnskapet er godkjent.

Ordningens formål lagt til grunn

Ordningens formål gir grunnlaget for rangeringen av søknadene. Rangeringen av søknadene gjøres på grunnlag av produksjonenes størrelse, hvor mye kostnader som benyttes i Norge, produksjonens internasjonale potensial, i hvilken grad prosjektet vil bidra til en reell økning i produksjonsaktiviteten i Norge og hvorvidt den norske budsjettandelen vil styrke den norske filmbransjen ved å skape vekst, økt erfaring og kunnskap.

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no