Norge er fokusland på det europeiske filmmarkedet under Berlin internasjonale filmfestival i 2019.

Norge i fokus Berlinale 2019 1920x1080.jpg
Fra venstre: Direktør for NFI Sindre Guldvog, Kulturminister Trine Skei Grande og festivalsjef for Berlinalen Dieter Kosslick. Foto: Lia Darjes, European Film Market 2018.

Filmfestivalen i Berlin er blant verdens største og viktigste filmfestivaler. Som fokusland får norsk filmbransje en unik mulighet til å presentere norsk film og filmkultur for en global filmbransje og publikum.

– Det er med glede vi kan kunngjøre at Norge er fokusland på det europeiske filmmarkedet i 2019 på Berlinalen. Jeg er veldig begeistret for denne muligheten til å presentere og fremme både norske filmer og norsk kunst og kultur generelt, sier Kulturminister Trine Skei Grande.

Bakgrunnen for å være fokusland er ønsket om et tettere tysk-norsk samarbeid. Tanken er å styrke utvekslingen mellom de to landene innen kultur, næringsliv, vitenskap og teknologi.

2019 - et viktig år for norsk kultur

Det europeiske filmmarkedet (EFM) på den internasjonale filmfestivalen i Berlin opprettet i 2017 fokusland-programmet for å gi filmbransjen og filmskapere i et land muligheten til å presentere seg i større grad for den internasjonale filmindustrien. Mexico var fokusland i 2017 og Canada i 2018.

– Vi er beæret over å bli invitert som fokusland i 2019. Dette er et viktig globalt utstillingsvindu for den norske filmbransjen og vil gjøre det mulig for norske serier, spillefilmer, kortfilmer og dokumentarfilmer å nå ut til et stort internasjonalt publikum. Norsk filminstitutt og norsk film har et langt og godt forhold til Berlinalen og EFM, og vi er veldig glade for å styrke vårt forhold gjennom dette fokuset. Fokuset markerer også et viktig år for norsk kultur i Tyskland, da Norge er gjesteland på Frankfurt bokmesse i 2019, sier direktør for Norsk filminstitutt, Sindre Guldvog.

Fremmer utveksling og utvikling

Med støtte fra Kulturdepartementet, Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Berlin skal Norsk filminstitutt i samarbeid med norsk filmbransje og EFM rette søkelyset på det beste Norge har å by på innen den audiovisuelle bransjen. Norges dyktigste filmarbeidere, spennende produksjoner og nye talenter får dermed sjansen til å promotere sine prosjekter og knytte nye internasjonale kontakter. Dette er også en anledning til å vise frem Norge som innspillingsland for utenlandske filmer og serier.

– Norsk film har en lang tradisjon på Berlinalen, og mange priser er bevis på suksessen til norsk filmproduksjon. Etter Mexico og Canada vil vårt fokusland-program for første gang gi oppmerksomhet til et europeisk land. Vi gleder oss til ytterligere å styrke samarbeidet med Norge, sier direktør for Berlin internasjonale filmfestival, Dieter Kosslick.

Spennende partner for EFM

Direktøren for European Film Market (EFM) Matthijs Wouter Knol legger til at Norges tilstedeværelse har vært avgjørende for utviklingen av EFM siden 80-tallet, med mange filmer hvert år. I de senere årene har også norske dramaserier blitt vist på markedet.

– Norges internasjonale kontaktflate til filmindustrien, og det mylder av muligheter som landet tilbyr den internasjonale filmindustrien, gjør Norge til en veldig spennende partner for EFM. Vi gleder oss til å sette sammen et mangfoldig program. Detaljene vil bli kunngjort i november, sier Matthijs Wouter Knol.

EFM vil finne sted mellom den 7. og 17. februar 2019 under den 69. Berlin internasjonale filmfestival. Prosjektleder for det norske fokuset i Berlin er Åge Hoffart i Norsk filminstitutt.

 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Kommunikasjon, innsikt & internasjonale forhold
  • Telefon: +47 22 47 45 91
  • Mobil: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg@nfi.no