Norsk filminstitutt

Den norske komedien Los Bando av Christian Lo er invitert til verdens viktigste barnefilmfestival, Generation-seksjonen ved Berlin internasjonale filmfestival. I det samme programmet vises også kortfilmene Tråder av Torill Kove og Hvalagapet av Liss-Anett Steinskog.

Los-Bando-Immortal-1920x1080.jpg
Los Bando er spillefilmen blant de tre originalskrevne norske filmene som er tatt ut til barnefilmprogrammet på filmfestivalen i Berlin

-Det er svært gledelig at hele tre norske filmer har nådd gjennom nåløyet til det svært viktige barnefilmprogrammet i Berlin. De tre originalskrevne historiene handler på hvert sitt vis om kjærligheten – til musikken, til forholdet mellom mor og datter og den første store kjærligheten. Vi ser frem til å presentere disse filmene til internasjonale agenter og innkjøpere – og ikke minst til entusiastiske tyske barn, sier avdelingsdirektør Stine Helgeland i Norsk filminstitutt. 

Los Bando - fra NM i rock i Tromsø til Berlin

Regissør Christian Lo vender med Los Bando tilbake til filmfestivalen i Berlin der han sist var med filmen Bestevenner i 2010. Denne gang er det med rockebandet Los Bando Immortale som når filmen begynner mangler både bassist, sjåfør og en vokalist som faktisk kan synge. Men til NM i rock i Tromsø skal de! I filmen møter vi kompisene Grim og Aksel (Tage Hogness og Jakob Dyrud) som utgjør bandet i starten. Når de kommer med i NM i rock blir de nødt til å legge ut på en fartsfylt reise gjennom landet. Med gassen i bånn og rallysjåfør Martin (Jonas Hoff Oftebro) bak rattet må bandet bryte lover og regler, trosse foreldre og egne helter for å rekke frem til NM i rock. Drivkraften er stor, men hindringene kanskje enda større - vil de rekke frem i tide?

Los Bando er basert på et originalskrevet manus av Arild Tryggestad og filmen ble spilt inn sommeren 2017, produsert av Filmbin ved Trine Aadalen Lo og Nicholas Sando. Filmen har norsk premiere 16. februar og blir distribuert av KontxtFilm. Ti år gamle Tiril Marie Høistad Berger spiller cellistbassisten Thilda. I de øvrige rollene har vi Nils Ole Oftebro, Frank Kjosås, Stig Henrik Hoff og Ine Jansen, Ingar Helge Gimle og Hans-Erik Dyvik Husby.

Tråder

Oscar-vinner Torill Koves nyeste kortfilm Tråder er skal vises i kortfilmprogrammet i Generation-seksjonen. Tråder forteller om en kvinne og et barn som blir ført sammen av en magisk, rød tråd. De knytter seg til hverandre, blir mor og datter. Barnet lærer kjærlighet og tillit, og til slutt også hvordan hun selv må forme sine egne bånd. Filmen markerer en ny retning for Torill Kove som filmforteller. Min bestemor strøk kongens skjorter, Den danske dikteren (Oscar for beste animerte kortfilm 2007) og Moulton og meg er alle preget av en underfundig fortellerstemme og humoristiske avstikkere. Tråder er i motsetning til disse en dialogløs og nær skildring av forholdet mellom forelder og barn.

Tråder er produsert av Mikrofilm AS ved Lise Fearnley og Tonje Skar Reiersen, i samproduksjon med National Film Board of Canada. Filmen har tidligere blitt vist ved filmfestivalen i Toronto.

Hvalagapet

Hvalagapet er en liten historie om 12 år gamle Rikkes første møte med store følelser og den såkalte kjærligheten - et møte som starter og slutter innen timen er omme. Kortfilmen skal også vises i Generation-seksjonen og er skrevet og regissert av Liss-Anett Steinskog fra Randaberg i Rogaland og er produsert av Siw Angell-Olsen og Gunhild Oddsen. Liss-Anett Steinskog er utdannet ved Nordland kunst- og filmfagskole og Hvalagapet er hennes debutfilm.

I tillegg til disse tre filmene, er den peruviansk-tysk-norske coproduksjonen Retablo tatt ut til programmet Generation 14plus. Filmen har fått støtte via Sørfond og norsk produsent er Dag Hoel. 

Viktig festival for barnefilm

Filmfestivalen i Berlin, som regnes som en av verdens viktigste filmfestivaler sammen med Cannes, finner i år sted fra 15. - 25. februar. Norske barnefilmer har tidligere vært populære deltakere i Berlinalens Generation-program, og Keeper`n til Liverpool mottok blant annet hovedprisen, Krystallbjørnen, i 2011.

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no