Norsk filminstitutt

Nordic Animation så dagens lys under den internasjonale animasjonsfilmfestivalen i Annecy i Frankrike denne uka.

image_5b168c4463996.jpeg
Både Norge og de andre nordiske landene er langt frame på animasjonsfilm, og for å styrke sin posisjon på det internasjonale markedet har de ledende animasjonsstudioene og produsentene I Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island dannet det felles nettverket Nordic Animation

Målet med samarbeidet er bade å styrke båndene mellom profesjonelle animatører i de nordiske landene og å promotere nordisk animasjon som et kvalitetsmerke for resten av verden. Den visuelle profilen skal signalisere at fem forskjellige land går sammen, og er basert på prisippene om den nordiske minimalismen, lekenheten og bevegelsen.

Nordic Animation har en representant fra hvert land. Disse vil byttes årlig, og for 2018-2019 består styret av: Finnanimation (Finland), Goodbye Kansas (Sverige), Copenhagen Bombay (Danmark), GunHil (Island), og  Mikrofilm (Norge). Norge innehar ledervervet i første periode. Nordic Animation samarbeider også med Animationscirklen (Danmark), Saava (Sverige) og Animation Norway – en nystartet sammenslutning av norske animatører.

Norsk animasjonsfilm har vokst seg stadig større de siste årene, og filmer som Rikard Storken – produsert av Kristine Knutsen (Den Siste Skilling AS) og Flåklypa-filmene (Maipo/Qvisten animasjon), har hatt stor suksess bade I ut- og inland. Der den tredje Flåklypa-filmen, Månelyst i Flåklypa, har premiere til høsten. I oktober kommer også Kutoppen på film, også den fra Qvisten. Nylig ble det også klart at en annen kjent figur, nemlig Elleville Elfrid, går til filmen (Kool Produktion).

I Annecy annonserte også The Walt Disney Company at de skal produsere den helanimerte TV-serien Vikingskolen -  skapt av nordmennene Gisle Normann Melhus og Frederick P.N. Howard fra Storm Films AS, som også samproduserer serien.  Vikingskolen har tidligere fått tilskudd gjennom insentivordningen.

I 2007 hentet Toril Kove hjem den første norske Oscar-prisen på 55 år for animasjonsfilmen Den danske poeten (Mikrofilm AS). I dag vises også den norske animasjonsfilmen The Tower (Tenk.tv) under animasjonsfilmfestivalen i Annecy i Frankrike - der den hadde verdenspremiere tidligere i uka. Også Pjotr Sapegins Aria fra 2010 (Pravda AS), inspirert av Puccinis opera, vises i Annecy.

Også i Norden skjer det utrolig mye spennende innen animasjonsfilm, som målet er at denne sammenslutningen skal bidra til at flere får øynene opp for. Målet er også et bredere samarbeid over landegrensene, og at norske selskaper i enda større grad kan være samprodusenter i utenlandske produksjoner. 

Nå går for eksempel den danske Den utrolige historien om den kjempestore pæra på norske kinoer over hele landet. Neste år kommer også  en ny, animasjonsserie  fra Mummidalen, Moominvalley, fra finske Gutsy Animations, med stjernestemmer som Kate Winslet, Taron Egerton og Rosamund Pike med på laget. Mye å glede seg til for de mange som er glad i nordisk animasjon med andre ord.

Nordic Animation er støttet av Norsk filminstitutt, Det Danske Filminstitut, Svenska Filminstitutet, Icelandic Film Centre, Finnanimation, Nordisk Råd, Nordisk Film & TV Fond, Nordic Culture point, Det danske utenriksdepartementet og kulturdepartementet.

 

elleville elfrid.jpg
Elleville Elfrid blir film.