Regissør Anne Sewitskys film om Sonja Henie, olympisk mester og Hollywood-stjerne, får sin internasjonale premiere på den prestisjetunge Sundance Film Festival i januar. Før det får den sin norske premiere 25. desember.

Sonja bilde.jpg
Ine Marie Wilmann spiller hovedrollen som Sonja Henie. 

Sonja, som filmen heter, skal vises i festivalprogrammet «Premieres» som viser spillefilmer som det knyttes store forventninger til. Tidligere har filmer som The Big Sick, Boyhood, Mudbound og Call me by your name blitt vist her.

Om filmen Sonja


Sonja er filmen om Sonja Henie, tidenes største kunstløper, som bestemmer seg for å dra til Hollywood i 1936 og bli filmstjerne. Hennes første film, One In a Million, topper Box Office samme år, og slik skal det fortsette i lang tid framover. Nye filmer, halsbrekkende koreografier, spektakulære skøyteshow, endeløse fester, alltid omringet av kjærester, beundrere, venner og familie. En endeløs opptur … Men så skjer det. Sonja blir eldre. Hun er ikke søt lenger. Publikumstallene synker, filmselskapene trekker seg. Sonja selger eiendommen til broren sin, bryter med manageren sin og satser alt på ett kort. Holiday on Ice skal til Rio De Janeiro. I Rio er isen råtten, Sonja er full, hun faller, publikum piper, pressefotografene fryder seg. Sonja er nødt til å reise seg, en siste gang. Og denne gangen er det ingen som har lyst til å se på.

I hovedrollen ser vi Ine Marie Wilmann, som også spilte i Anne Sewitskys forrige film De nærmeste, en rolle hun fikk Amanda-pris for.

Regissør for Sonja er Anne Sewitsky som tidligere har deltatt med film på Sundance med Sykt lykkelig i 2011, en film som fikk juryprisen for internasjonal dramafilm. Hun har også vært på Sundance med De nærmeste i 2014.

Manus er ved Mette M. Bølstad og Andreas Markusson og produsenter er Synnøve Hørsdal og Cornelia Boysen i Maipo Film. Distribusjon er ved Nordisk Film Distribusjon.

Norsk premiere er 25. desember 2018. Filmfestivalen i Sundance foregår 24. januar til 3. februar 2019.

Norsk co-produksjon filmet i Lofoten

Den tysk-amerikansk-norske samproduksjonen The Sunlit Night er også invitert til Sundance. Den er basert på romanen av samme navn, skrevet av norgesvennen Rebecca Dinerstein. Hun har også skrevet manus.  Regi er ved David Wnendt, som tidligere har regissert blant annet Wetlands som hadde sin verdenspremiere i hovedkonkurransen i Sundance i 2014. Skuespillere er Jenny Slate, Alex Sharp, Gillian Anderson, Zach Galifianakis og norske Fridtjof Såheim og Trond Høvik. Filmen er produsert av Fabian Gasmia for Detail Film (Tyskland) og Ruben Thorkildsen for Ape&Bjørn

The Sunlight Night har handling fra Lofoten og New York, og ble filmet over fem uker i Lofoten, samt to uker i New York.

Filmen har mottatt samproduksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.  

Norske samproduserte filmer: Cold Case Hammskjold og Divine Love

Den dansk-norske samproduksjons dokumentarfilmen Cold Case Hammarskjold er tatt ut til World Cinema Documentary Competition i Sundance. Det er en film som undersøker det mystiske dødsfallet til Dag Hammarskjold. Regi er ved Mads Brügger, og norsk samprodusent er Bjarte Mørner Tveit. 

I tillegg er også filmen Divine Love invitert til filmfestivalen. Den er samprodusert med Mer Film sammen med produsenter fra Brasil, Uruguay og Danmark. Regissør er Gabriel Mascaro, manus er ved Gabriel Mascaro, Rachel Daisy Ellis, Esdras Bezerra, Produsent er Rachel Daisy Elli

Skynd deg sakte til Slamdance

Over gata for Sundance foregår indiefestivalen Slamdance. Den sunnmørske debutfilmen Skynd deg sakte av Anders Emblem er tatt ut til hovedkonkurransen på denne festivalen. Emblem har selv skrevet manus, klippet og regissert filmen som hadde et budsjett på moderate 50.000 kr og et filmmannskap på 4-6 personer.