Norsk filminstitutt

Kulturminister Trine Skei Grande snakket varmt om viktigheten av norsk spillbransje på Spill ut i verden-konferanse.

CharlotteWiig_Spill_ut_i_verden (1 of 7).jpg
Kulturminister Trine Skei Grande møtte spillbransjen på spill ut i verden-konferanse. F.v. Håkon Nyhus fra Innovasjon Norge, Margit Klingen Daams fra Innovasjon Norge, Jørgen Tharaldsen fra Megapop, Henning Ludvigsen fra Rock Pocket Games (bakerst), Ivan Moen Rock fra Pocket Games, Kulturminister Trine Skei Grande, Bendik Stang fra Snowcastle Games, Anette Ståløy fra Dirtybit, Ragnar Tørnquist Red Thread Games, Jon Cato Lorentzen fra Krillbite, Jo-Remi Madsen fra D-Pad Studio. Foto: Charlotte Wiig/Innovasjon Norge

Torsdag ble samarbeidsprogrammet Spill ut i verden avsluttet med en stor konferanse på Filmens Hus i Oslo. Her var store deler av norsk og nordisk filmbransje samlet til en oppsummering av programmet - og for å se på veien videre for norsk spillbransje. Norsk filminstitutt har fått ekstra midler til spilltilskudd for 2018, og vil fortsette det viktige arbeidet med å få norske spill ut i verden, blant annet gjennom langsiktige lanseringstilskudd og bransjefremmende tiltak som kurs og konferanser, og felles framstøt på messer.

Les pressemelding her.

Milliardindustri

Direktør Sindre Guldvog ved NFI åpnet konferansen. 

- Spill er for lengst blitt million-, eller milliardindustri på verdensbasis. I fjor omsatte norske spillselskaper for over 350 millioner kroner, og nærmere 90 prosent av inntektene kommer fra det internasjonale markedet. Potensialet for norske spill er enda større – både fordi det lages mye bra spill i Norge, og fordi markedet stadig vokser, sa Guldvog.

- Spill har for lengst etablert seg som et av de viktige kulturuttrykkene. De kan både underholde og provosere, gi oss sterke historier og kunstneriske opplevelser. Spill har også beveget seg inn i klasserommet, næringslivet og helsevesenet, og er i dag en integrert del av samfunnet, sa Sindre Guldvog.

Se programmet for konferansen og hvem som deltok.

Framtidas jagerflygere og kirurger

Trine Skei Grande har både som Venstre-leder og kulturminister vært en stor pådriver for norske spill og norsk spillbransje, og mottok stor applaus for sin tale under arrangementet - der hun understreket at spill er en svært viktig bransje for Norge.

- Kjære spillfolk – spill er både kunst, kultur, næring . Spill er fellesskap på tvers av land og på tvers av sosiale skiller. Spill kan være sabla god pedagogikk, og spiller også ferdigheter det kan konkurreres i, sa Trine Skei Grande, og sammenliknet spillere med jagerflygere - som trenger å kunne takle store deler informasjon og teknologi på en gang - fra flere kanaler samtidig.

- Dagens spillere er morgendagens jagerflygere og kirurger, sa kulturministeren. 

Samtidig understreket hun at hun er grundig lei av alle fordommene bransjen møtes med.

- Den eneste måten å komme på CNN som norsk statsråd er å være opptatt av spill. Det synet man har på spill – og den holdningen man har til spill i det offentlige rom, det er noe som bør bekjempes, sa Grande, som selv er glad i spill - en interesse hun deler med statsministeren.

Mye mer enn underholdning

- For mange er spill å skru på verden – for statsministeren og meg er det av og til å skru av verden, sa skei Grande, og understreket at spill er så mye mer enn underholdning. Hun skrøt også av spillbransjens evne til å dele kunnskap - noe hun mener andre bransjer kan lære av.

- Spillselskapene har veldig mye å lære norsk næringsliv om dette med deling – det fører til økt vekst hos alle. Det er bare to næringer der man har skjønt det: I spillverden og i ølverdenen. Her tror jeg de store  selskapene kommer til å komme etter, sa kulturministeren.

Hun la til at spillbransjen er en av de mest voksende bransjer i verden, og at omsetningen - som i fjor var på 100 milliarder dollar globalt - nærmer seg hele omsetningen av sjømat på verdensbasis - som er 140 milliarder dollar.

- Spill er nesten like viktig som fisk, sa kulturministeren.

Deretter fortalte finske Mariina Hallikainen fra Colossal Order om suksessen med spillet Cities: Skylines, som har solgt svimlende fem millioner kopier.

Spill som næring

Torbjørn Røe Isaksen på Spill ut i verden konferanse.JPG

-Dere er kvintessensen av av kultur som næring, og nå er det blitt så mye næring at næringsministeren kommer, åpnet Røe Isaksen.

- Utgangspunktet er at mitt ansvar er å se på dere ikke bare som kulturprodusenter, men som en næring. Fordi spill er en næring. Og spill er i vekst - det er et av de vanligste kulturuttrykkene, sa Røe Isaksen, og fortalte at 96 prosent av alle gutter spiller hver dag, 63 prosent av alle jenter. 

- Vi mener det er viktig at vi behandler kulturnæringene slik vi behandler andre næringer. Det handler om entreprenørskap, innovasjon, kompetanse, eksport  - og et virkemiddelapparat som ikke er alt for komplisert, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, foran en nesten fullsatt kinosal i Filmens Hus.