Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt har gitt produksjonstilskudd til seks dramaserier - fire helt nye og to nye sesonger av etablerte serier. I tillegg får en ny kinodokumentar tilskudd.

Kielergata
Thorbjørn Harr som Jonas i TV 2s Kielergata

Norsk filminstitutt har den 12. april gitt tilskudd til seks dramaserier - to nye sesonger av etablerte serier, og fire helt nye serier, totalt 25,1 millioner kroner. I tillegg har en ny kinodokumentar fått 1,5 millioner kroner i produksjonstilskudd. 

 - I denne søknadsrunden begynner målene dramabransjen satte i 2017 – doble produksjonen og lage serier av høy internasjonal prisvinnende standard – virkelig å manifestere seg. Femten prosjekter, alle av god eller svært god kvalitet, søkte NFI om til sammen 102 millioner kroner, sier spillefilm og dramaseriekonsulent Silje Riise Næss.

- Mangelen på mangfold på norske skjermer har tidvis vært kritisert, men nå ser vi klare bud på hvordan norsk drama kan speile samfunnet og det flerkulturelle rundt oss. Kvinneandelen i både søknadsbunke og tildelinger er drastisk bedret de siste årene, og i de utvalgte prosjektene denne gangen ser vi også en lett overvekt av kvinnelige hovedroller, sier spillefilm og dramaseriekonsulent Silje Riise Næss.

Dramaserier

Heimebane 2

Motlys AS, med serieskaper Johan Fasting og regissørene Yngvild Sve Flikke og Stian Kristiansen, er tildelt 3.250.000 kroner i tilskudd til Heimebane sesong 2 for NRK.

Beforeigners (arb.tittel Fremvandrerne)

Rubicon TV, serieskaperne Eilif Skodvin og Anne Bjørnstad, samt regissør Jens Lien, har fått 9.500.000 kroner i tilskudd til dramaserien Fremvandrerne, for HBO Nordic. Serien handler om hva som skjer når mennesker fra forskjellige tidsepoker fremvandrer til Norge i nåtid.

Kielergata

Anagram Norge AS med serieskaperne Jesper Sundnes, Stig Frode Henriksen og Patrik Syversen som også er konseptuerende regissør, i tillegg til at Cecilie Mosli har regi, er tildelt 4.150.000 kroner i produksjonstilskudd til dramathrilleren Kielergata for TV 2, der handlingen foregår i Skandinavias tilsynelatende minst kriminelle kommune. 

Skitten snø

Miso Film Norge AS med serieskaperne Mahmona Khan og Gry Strømme og regissør Katarina Launing er tildelt 3.700.000 kroner i tilskudd til NRK-serien Skitten Snø, basert på Mahmona Khans ungdomsroman ved samme navn.

Sööfe

TMM Produksjon AS ved Bjørn Tore Hallem og Dag Rune Johansen har fått 1.000.000 kroner i tilskudd til dramaserien Sööfe for NRK Super, om en 11 år gammel jente som jakter på sin samiske identitet.

Okkupert 3

Yellow Bird Norge AS og serieskaper Erik Skjoldbjærg er tildelt 3500000 kroner i produksjonstilskudd til tredje sesong av dramaserien Okkupert for Viaplay.

Dokumentarfilm

I tillegg har en kinodokumentar fått produksjonstilskudd fra NFI:

Vi er gutta

stills The Men's chior.jpg
Fra filmen Vi er gutta. Foto: Mats O. Bristol

Fuglene AS og regissørene Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen er tildelt 1.500.000 kroner i produksjonstilskudd til en kinodokumentar om det legendariske «Mannskoret».

- Etter å ha plukket opp kamera uten økonomisk støtte i tre krevende måneder for Mannskoret, fikk regissørene dokumentert en gripende historie om tykkhudede voksne menn som utfordres til nærhet og omsorg for hverandre, og en prosess der koret i seg selv antok en ny dimensjon i kormedlemmenes liv, sier dokumentarfilmkonsulent Lars Løge i NFI.

Utviklingstilskudd

To dokumentarfilmer har fått utviklingstilskudd:

UpNorth Film AS har fått 300.000 kroner til Kids Fight

Sant & usant AS har fått 200.000 kroner i tilskudd til Aksel er musikk