Norsk filminstitutt

NFI har gitt produksjonstilskudd til to nye spillefilmer: Motlys AS og regissør Maria Sødahl er tildelt 11.050.000 kroner til Håp – en historie om hva som skjer med kjærligheten når en kvinne midtveis i livet får tre måneder igjen å leve. Tordenfilm AS og regissør Anja Breien er tildelt 4.500.000 kroner til Hustruer – 40 år etter.

- Med fare for å lyde litt syttitalls i tonen, er det fristende å fremheve de siste tildelingene fra NFI til norsk spillefilm som et aldri så lite kvinnekupp. Denne gangen skal to anerkjente filmskapere i gang med etterlengtede spillefilmprosjekter som kretser rundt våre liv og livsvalg i Norge i dag. Maria Sødahls første film Limbo ble sett av godt over 50.000 på kino i 2010, og er ett av mange eksempler på at interessen for samlivsdrama er stor. Hustruer-prosjektets betydning kan knapt nok overvurderes – flere generasjoner nordmenn har her kunnet følge norske tidsbilder med kvinneperspektiv over tre tiår. Breien er en av våre største filmskapere, og Norsk filminstitutt har med dette en mulighet til bidra til fullbyrdelsen av en spillefilmserie som er unik i filmhistorien, sier spillefilmkonsulent Silje Riise Næss.

Maria Sødahl 2.jpg
Maria Sødahl. Foto: Therese Alice Sanne

Håp 


Håp handler om Anja som midt i en aktiv karriere får en livstruende kreftdiagnose servert på lille julaften. Sammen med mannen Tomas, deres tre barn, tre stebarn og sin egen far i en moderne storfamilie – kastes hun inn i en turbulent juleuke. En uke hvor sykdomsforløpet avdekker et skrantende forhold som setter en kjærlighetshistorie i sentrum av fortellingen.
 Filmen er basert på en sann historie, og Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård skal spille hovedrollene.

Kontaktperson:
Thomas Robsahm
Produsent
Mobil: 952 40418
Mail: thomas@motlys.com

Hustruer - 40 år etter

hustruer2.jpg
Anne Marie Ottersen, Anja Breien og Frøydis Armand. Foto: Helen Prestgard.

Over 40 år etter den første og banebrytende filmen om Hustruene kommer det avsluttende kapittelet i deres historie. Med Hustruer - 40 år etter gjenforenes regissør Anja Breien og skuespillerne Anne Marie Ottersen og Frøydis Armand for å gi publikum en siste reise sammen med Hustruene, og for å skape filmhistorie. Ingen fiksjonkarakterer har noensinne vært fulgt over like lang tid på film av samme regissør og ensemble. Denne fjerde filmen skal skapes i den første filmens ånd - med letthet og selvinnsikt, i et lekent, moderne filmspråk. Manuset utvikles av regissør Breien i tett samarbeid med skuespillerne.
I filmen følger vi Hustruene i deres fortsatte harselas med rollene samfunnet pålegger dem, nå som eldre kvinner. Med sedvanlig humor, selvbevissthet og overskudd nekter de å sitte stille, og tar oss med på en både indre og ytre reise.

Kontaktperson:
Jarle Namtvedt
Presseansvarlig, Norsk Filmdistribusjon
Mobil 99095414 
Mail: jarle.namtvedt@norskfilmdistribusjon.no