Norsk filminstitutt

Aslaug Holm, Bjørn Olaf Johannessen og Hanne Larsen er tildelt 200.000 kroner hver i Vekst i prosjekt-stipend.

Hanne Larsen, Bjørn Olaf Johannessen og Aslaug Holm .jpg
Hanne Larsen, Bjørn Olaf Johannessen og Aslaug Holm.

Norsk filminstitutt deler ut inntil seks Vekst i prosjekt (VIP)-stipend på 200.000 kroner i året. VIP-stipendet skal gi etablerte regissører og serieskapere mer tid til fordypning og forskning, og rom for eksperimentering med form og innhold, knyttet til et filmprosjekt regissøren ønsker å realisere. 

For å søke på dette stipendet våren 2018 må regissøren eller serieskaperen ha hatt regi på en langfilm med ordinær kinopremiere i Norge de siste 3 år, eller ha skapt en dramaserie vist på tv første gang i løpet av de siste 3 år.

VIP-stipendet er en del av Norsk filminstitutts satsing på sterke regi- og fortellerstemmer, og stipendet skal også bidra til å bedre kjønnsbalansen i norsk filmbransje. 

Spennende prosjekter

Stipendet skal stimulere til en personlig fortellerevne, nyskaping og kunstnerisk vågemot, og de søkerne som velges ut må ha et klart mål for hva de vil med stipendet, og en god plan for hvordan de vil videreutvikle seg kunstnerisk i stipendperioden.

Dette viser alle de tre som får VIP-stipend i denne runden. Alle har også en overbevisende faglig begrunnelse for kunstnerisk fordypning gjennom utvikling av originale og utfordrende film- og serieprosjekter. Dette er tre prosjekter det blir svært spennende å følge framover.

Om regissørene og serieskaperen

Aslaug Holm

Aslaug Holm er en prisbelønnet og anerkjent regissør, filmfotograf og klipper. Hennes siste film Brødre, der hun filmer og følger sine egne to sønner gjennom åtte år, har deltatt på 65 filmfestivaler i over 40 land. Filmen har vunnet sju internasjonale priser, og Holm vant som første dokumentarfilmskaper Amanda for Beste regi i 2015. Aslaug Holm var fotograf, co-regissør og klipper på Knut Erik Jensens Heftig og begeistret, som vant Amanda for Beste film og Beste dokumentarfilm, og også vant en rekke internasjonale priser.

Holm har en lang merittliste med dokumentarfilmer, både for kino og tv, blant annet Oljeberget om Jens Stoltenberg (2006), Vekten av kjærlighet (2008), Rasende gamle damer (2016), og var fotograf på Livs liv (2016).

Hun har film- og medieutdanning fra Høgskolen i Volda, og studier i Nordisk ved Universitetet i Trondheim, og er medeier i selskapet Fenris film.

Hanne Larsen

Hanne Larsen har gått regilinja ved Den norske filmskolen i Lillehammer, og har også regi og manus-utdanning fra Danmark og Folkeuniversitetet i Oslo.

Hun traff spikeren på hodet med sin første kortfilm etter Filmskolen, en dramathriller for barn. Varde vant både Amanda og beste fiksjon over 15 minutter i Palm Springs, en av USAs og kortfilmverdenens viktigste festivaler. Etter nok en vellykket barnekortfilm, Lille frø, kom Ella, som blant annet fikk hederlig omtale i Clermont-Ferrand.

Larsen har hatt regi på de norske tv-seriene Aber Bergen (2018) og på seks sesonger av suksessen Helt perfekt på TV Norge (2012-2017). Larsen har også regissert familiekomedien Gilberts grusomme hevn (2016), med en strålende Gisken Armand i en viktig rolle, samt en rekke kortfilmer for barn og voksne. Hun har vunnet flere priser, blant annet Amanda.

Bjørn Olaf Johannessen

Bjørn Olaf Johannessen hadde en ganske uvanlig vei inn i filmbransjen, fra sin dagjobb som sivilingeniør til å nå kunne titulere seg som serieskaper og manusforfatter. I 2006 vant han prisen for beste europeiske manus i en konkurranse i Sundance, og kom der i kontakt med Wim Wenders. Førstnevnte film, Nowhere Man, ble realisert i 2008 av Patrice Toye (Rosie). Møtet med Wim Wenders resulterte i filmen Every Thing Will Be Fine, med manus av nordmannen.

Her hjemme kom Johannessens debut i 2006 med novellefilmen Kjøter i serien Ekko av Ibsen (regi Marius Holst). Johannessen har siden adaptert spillefilmen Pyromanen for lerretet, og skrevet originalmanuset til spillefilmen Dirk Ohm.

Den største kunstneriske prestasjonen er nok likevel i manges øyne de to sesongene av Kampen for tilværelsen, som Johannessen har skapt sammen med Erlend Loe og Per Schreiner, som gikk på NRK1 i 2014 og 2015.

Johannessen er utdannet sivilingeniør i marin teknikk ved NTH i Trondheim, og har tidligere jobbet som forsker i Sintef og Det norske Veritas.