Norsk filminstitutt

Første runde av NFIs og Talent Norges utviklingsprogram UP avsluttes i disse dager, og allerede nærmer vi oss målet om at 80 prosent av deltakerne skal være i produksjon med langfilm eller serie.

UP-damene
Fra venstre: Julia Dahr, Elisabeth Kvithyll, Silje Evensmo Jacobsen, Yenni Lee, Johanna Pyykkö, Mona Friis Bertheussen, Ingrid Stenersen, Nina Maria Barbosa Blad og Ingvild Søderlind. Erika Calmeyer, Julia Lindstrøm og Marja Bål Nango var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Eva Rose

- Vi satte oss et hårete mål for UP: At minst 80 prosent av deltakerne skulle lage film av lengre format innen tre år etter endt deltakelse. Men allerede før programmet er helt ferdig ser vi at mange av deltagerne enten allerede har produsert, eller er i gang med å produsere, lang film etter de ble med i UP. Og flere gjør seg bemerket i utlandet og har spennende prosjekter på gang. Det er utrolig gøy og inspirerende å satse på en så talentfull gjeng!

Det sier avdelingsdirektør Stine Helgeland i Norsk filminstitutt.

Mål om bedre kjønnsbalanse

NFI og Talent Norge lanserte UP i fjor sommer – et nytt utviklingsprogram for kvinnelige filmskapere. 

- Kvinners historier og kompetanse er helt nødvendig for at filmene som lages i Norge skal nå ut til – og være relevante – for hele befolkningen. Arbeidet for å bedre kjønnsbalansen i norsk film er et av de viktigste satsingsområdene til både NFI og Talent Norge, og UP inngår som en viktig del av begges helhetlige satsing på kvinner i film- og TV- bransjen, sa Stine Helgeland i NFI og Maria Mediaas i Talent Norge under lanseringen.

Disse deltar i UP

Et av de langsiktige målene med UP var altså at minst 80 prosent av deltagerne produserer langfilm (dokumentar eller spillefilm) eller serie innen tre år etter endt deltagelse i utviklingsprogrammet. Etter ett år er allerede ni av tolv UP-deltakere i produksjon eller har levert ferdige produksjoner.

Flere av UP-deltakerne har fått utviklings- og/eller produksjonstilskudd fra NFI.

Dette gjør UP-deltakerne:

Erika Calmeyer: Dramaserien Twin (Nordisk Film Production AS) er ferdig produsert og går på NRK i disse dager. Hun regisserer også spillefilmen Storm for Paradox, som har fått produksjonstilskudd fra NFI.

Elisabeth Kvithyll har allerede produsert Tuva Novotnys prisvinnende spillefilm Blindsone (2018), og er nå i produksjon med spillefilmen Alle hater Johan for Nordisk Film Production AS med tilskudd fra NFI.

Ingvild Søderlind (regissør) har fått produksjonstilskudd fra NFI til Alle utlendinger har lukka gardiner, som produserers av Miso Film.

Julia Lindström har regissert den kritikerroste TV2-serien Hjerteslag for Anti. Hun har også fått utviklingstilskudd til spillefilmen Daddy's Girl gjennom NFIs Nye veier, noe som betyr påfølgende tilskudd til produksjon.

Nina M. Barbosa Blad har produsert og allerede hatt premiere på dramaserien Nudes for sitt eget Barbosa Film og NRK P3. Den er også solgt til BBC 3, der den kommer i januar.

Ingrid Stenersen er i produksjon med spillefilmen Hadeland for produksjonsselskapet Smalville, og har fått tilskudd fra Filminvest.

Yenni Lee fikk nylig utviklingstilskudd gjennom NFIs Nye veier til spillefilmen Eksplosjoner i hjertet, som produseres av Oslo Pictures AS. I Nye veier følger det med et letter of intent på produksjonstilskudd i neste runde.

Johanna Pyykkö fikk Nye veier-tilskudd i høst til spillefilmen Ebba, som skal produseres av Ape&Bjørn. Pykkö fikk også manusutvikling fra NFI til samme prosjekt. Hun har tidligere vært manusforfatter for Heimebane 2 for Motlys, sendt på NRK.

Silje Evensmo Jacobsen (regissør) fikk nylig produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Tro kan flytte fjell for Medieoperatørene. Hun har også regissert NRK-serien Team Ingebrigtsen. 

Mona Friis Bertheussen og Moment Film jobber nå med oppfølgeren til suksessdokumentaren Tvillingsøstrene (2013), Tvillingsøstrene II, som har fått utviklingstilskudd fra NFI og Vestnorsk filmsenter. 

Marja Bål Nango deltok på kortfilmfestivalen i Grimstad i sommer med sin Njuokčamat/Tungene, og jobber nå med å utvikle spillefilmen Guođoheaddji - The Herder, blant annet med arbeidsstipend fra Samerådet.

Julia Dahr har allerede hatt premiere på sin dokumentarfilm Thank you for the Rain (2017), som er solgt til mer enn 60 internasjonale TV-stasjoner, og har vunnet flere priser. Den er produsert av Differ Media. Dahr har også produsert kortdokumentaren Uår, som ble sendt på NRK i september i år.

Deltok i Berlin

Alle deltakerne i UP har gjennomgått et svært omfattende program, som blant annet inkluderer arbeidsstipend, faglige verksteder, nettverksbygging og coaching. Flere av deltakerne deltok også på en pitch i Norway House under European Film Market i Berlin.

- Å være en del av seks filmskapere som fikk pitche sine prosjekter på Norway House under Berlinalen var en god opplevelse. Jeg presenterte to forskjellige prosjekter, Johan Kaos med «Wonderboy» og Ellen Ugelstad med «Det godes problem». Da begge prosjektene er i utviklingsfasen, var det et godt tidspunkt å presentere prosjektene for både norsk og internasjonal bransje. Interessen var stor på begge prosjektene, sier Elisabeth Kvithyll.

Talentutvikling

Målet med UP er å utvikle talenter, styrke deres kompetanse og bidra til nettverksbygging. De tolv deltakerne har delt både tanker og erfaringer underveis.

- Jeg er utrolig heldig som har fått muligheten til å være med på UP! Gjennom UP har jeg mer bevisst på hvilke utfordringer og strukturer som gjør at kjønnsbalansen i film er skjevfordelt, men fremfor alt har programmet styrket meg faglig og personlig som regissør. Faglige verksteder og profesjonell veiledning har gitt meg konkrete verktøy for fremtiden, og jeg vil påstå at jeg har blitt en modigere og mer målbevisst regissør. Jeg har fått et nytt nettverk av fantastiske filmskapere som støtter hverandre, deler erfaringer og samarbeider, som er gull verdt i en til tider ensom og usikker regirolle, sier Silje Evensmo Jacobsen.

Flere av deltakerne i UP er allerede i gang med nye prosjekter, og er garantert stemmer vi kommer til å se og høre mer fra i framtida. Planleggingen av et UP 2.0 er allerede i gang.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger på første runde av UP, og tar med oss disse når vi nå planlegger et UP 2.0 i 2020. Denne gangen vil vi ha et større mangfoldsperspektiv, sier Stine Helgeland.

Les alt om UP