Norsk filminstitutt

Under en utdeling på bokmessen i Frankfurt lørdag kveld, mottok Ut og stjæle hester og manusforfatter Hans Petter Moland prisen for beste internasjonale litterære adaptasjon, delt ut av Frankfurter Buchmesse Film Awards. 

Ut og stjæle hester_PM031218

2019 er året da norsk kultur for alvor ble synlig i Tyskland og i verden. Først under filmfestivalen i Berlin i februar, der Norge var fokusland på European Film Market og som første fokusland bygde sitt eget hus for anledningen. Deretter var Norge i fokus på Jazz Ahead i Bremen i april før altså Norge som gjesteland setter sitt sterke preg på bokmessen i Frankfurt nå i oktober – også på filmfeltet. 

Veksten i adaptasjoner fortsetter

Bokmessens direktør Juergen Boos uttaler om prisutdelingen:
-Veksten i adaptasjoner fra bok til film bare fortsetter og filmskapere, forfattere og forleggere styrker stadig deres nettverk for å skape nye prosjekter. Vår pris er en kilde til både inspirasjon og nettverksbygging, sier Boos.
 
-Ut og stjæle hester markerte starten på den store internasjonale satsingen i Tyskland da filmen deltok i hovedkonkurransen i Berlin filmfestival i februar og vant prisen for beste foto. Filmen har vist at den fungerer godt for et internasjonalt publikum, og en bredt sammensatt og svært kompetent jury var ifølge bokmessen enstemt i sin avgjørelse. Nå krysser vi fingrene for et godt Oscar-løp, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør i Norsk filminstitutt. 

I tillegg vant den norske filmskaperen Sara Margrethe Oskal kortfilmprisen for sin film Solas datter. 

Skarp konkurranse og høykompetent jury

Ut og stjæle hester, som er basert på en roman av Per Petterson og både skrevet og regissert av Hans Petter Moland ble valgt ut som vinnerfilmen i konkurranse med

  • Animals basert på en bok av Emma Jane Unsworth og regissert av Sophie Hyde
  • Deutschstunde, basert på en bok av Siegfried Lenz og regissert av Christian Schwochow)
  • The Invisible Life of Eurídice Gusmão, basert på en bok av Martha Batalha og regissert av Karim Aïnouz
  • Der Club der Singenden Metzger, basert på en bok av Louise Erdrich og regissert av Ulrich Edel.

Juryen som valgte ut den norske filmen som vinneren bestod blant annet av: Juergen Boos, direktør for bokmessen I Frankfurt, Leo Barraclough som er International Features Editor i bransjemagasinet Variety, Frederic Boyer som er Artistic Director for Tribeca Film Festival og filmfestivalen i Les Arcs og Ellen Harrington som er direktør for det tyske filminstitutttet og filmmuseum.  

Til stede for å motta prisen var regissør Hans Petter Moland, skuespiller Bjørn Floberg og produsent Turid Øversveen.

Pferde Stehlen

Ut og stjæle hester har nylig hatt premiere i Danmark og Tyskland der den har tittelen Pferde Stehlen. Filmen er også norsk Oscar-kandidat.

Filmen åpnet et kunstprogram på kunstkinoen B3 Art Cinema i Frankfurt med produsent Turid Øversveen og skuespillerne Jon Ranes og Sjur Vatne Brean til stede.
 
Fredag deltok Hans Petter Moland i en paneldiskusjon i forbindelse med nettverksdagen «A Book is a Film is a Game» og han og produsent Turid Øversveen ble dybdeintervjuet av scenepersonligheten Syd Atlas fra Books at Berlinale. 

Tidligere vinnere 

Prisen som Ut og stjæle hester fikk har blitt utdelt siden 2004 og har tidligere gått til regissører som Todd Haynes (2015), Anton Corbijn (2014), Ziad Doueiri og hans kone Joelle Touma (2013), Stephen Daldry (2012) og produsent David Heyman (2011).
I fjor var vinneren Daniel Alfredsons Introgo – Death of an Author, basert på Håkan Nessers bestselger.
 

Les mer om den norske film-tilstedeværelsen i Frankfurt her

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no