Regissør Johanna Pyykkö og hennes kommende spillefilm EBBA & THE LOVER skal delta på den prestisjefylte TIFF Filmmaker Lab under filmfestivalen i Toronto - og vinner samtidig en pris.

johanna pykkoNY

Regissør Johanna Pyykkö og hennes kommende spillefilm EBBA & THE LOVER skal delta på den prestisjefylte TIFF Filmmaker Lab under filmfestivalen i Toronto - og vinner samtidig en pris på festivalen.

Johanna Pyykkö er opprinnelig finsksvensk, og utdannet regissør fra Den norske filmskolen i Lillehammer. Hun jobber i Oslo og i Sverige, og bor i Oslo.

Nå skal Pyykkö og hennes kommende spillefilm EBBA & THE LOVER, som er under utvikling i manusordningen hos NFI, og som tidligere har hatt ideutviklingsstipend fra NFIs talentordning Nye veier, delta på et internasjonalt laboratorium for regissører under filmfestivalen i Toronto - en av verdens største filmfestivaler. Den går i år av stabelen 5. - 15. september.

Toronto International Film Festivaler Nord-Amerikas største og viktigste filmfestival. Den viser over hundre filmer fra mer enn 60 land i sitt program, og er en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film til hele verden. I år er i tillegg to norske filmer invitert, nemlig Maria Sødahls Håp og Jorunn Myklebust Syversens Disco.

Verdens mest lovende talenter

TIFF Filmmaker Lab er en talent utviklings-lab for talentfulle regissører: Her samles noen av verdens mest lovende filmskapertalenter, som er spesielt utvalgt til å delta på et fire-dagers program i Toronto. Deltakerne får her hente lærdom og inspirasjon fra kjente, internasjonale filmskapere og gjester, de får lære mer om hvordan filmindustrien fungerer, og hvordan de kan nå fram med sine egne prosjekter og de utvikler spillefilmen de har i programmet. På lista over tidligere mentorer og forelesere finner vi navn som Jane Campion, Juliette Binoche, Jim Stark, Jean-Pierre and Luc Dardenne, Ivan Reitman, Atom Egoyan, Sandra Oh, Darren Aronofsky, Mia Hansen-Løve, Agnieszka Holland, Wim Wenders, Alfonso Cuarón og Spike Lee - for å nevne noen.

- Det er en stor ære for meg å være en av de utvalgte til å delta i Toronto - og i tillegg få en pris og stipend! Det betyr at en av verdens største filmfestivaler løfter fram den kommende spillefilmen min, og i tillegg ønsker at den skal bli lagd, sier en glad Pyykkö.

Hun får nemlig også en pris og et stipend, i Toronto, nemlig TIFF Filmmaker Lab Fellowship stipend, som tildeles noen i Laben som en anerkjennelse for arbeid de har gjort og for at festivalen vil løfte spillefilmen de har i laben. Prisen består av rundt 10.000 norske kroner, samt en offisiell ærestittel og tilknytning til festivalen.

- Johanna Pyykkö er en svært spennende og talentfull regissør, og gjennom denne prisen og TIFF Filmmaker Lab får hun en unik sjanse til å utvikle sin personlige stemme og sitt spillefilmprosjekt ytterligere, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør i NFI.

EBBA & THE LOVER

Johanna Pyykkö er en av deltakerne i UP, NFI og Talent Norges utviklingsprogram for kvinnelige filmskapere, og har det siste året deltatt på en rekke workshops og programmer gjennom UP - blant annet med EBBA & THE LOVER. Den ble også pitchet under et NFI-arrangement under filmfestivalen i Berlin i februar og har også blitt plukket ut til pitcheforumet Focus Pro' på filmfestivalen i Cannes i år.

Johanna Pyykkö har skrevet manus sammen med Jørgen Færøy Flasnes, og filmen produseres av Verona Meier for Ape&Bjørn.

Filmen handler om 18 år gamle Ebba, ei jente med dårlig selvtillit, som har droppet ut av skolen. Hun tilbringer tiden med å arbeide i Oslo havn. Ebba føler seg ensom, og drømmer om den store kjærligheten. En kveld, mens hun er i ferd med å avslutte arbeidet i det folketomme havneområdet, finner hun en mann som har slått hodet sitt og framstår som fullstendig desorientert. Han ser ut til å være østeuropeer, og Ebba synes han er fantastisk vakker. Hun oppdager at mannen har mistet hukommelsen, og impulsivt bestemmer Ebba seg for å utnytte situasjonen, lyver og forteller mannen at hun er kjæresten hans, og at de to er veldig forelsket i hverandre.

Kritikeruken i Cannes

Tidligere i år deltok Johanna Pyykkö under den prestisjefylte Kritikeruken (Semaine de la Critique) i Cannes med kortfilmen The Manila Lover, produsert av Barbosa Film. Filmen fikk én million kroner i produksjonstilskudd fra NFI.

Les intervju med Johanna Pyykkö

Pyykkö har tidligere regissert flere prisvinnende kortfilmer: Vi ska plocka Pascal i natt (2010), Lillasyster fixar kondomer (2011), Bevisa Det! (2012) og Oslo Traffic (2016). I sommer hadde hun internasjonell premiere på kortfilmen sin, My Sister Dances, i den internasjonale konkurransen på Lago Film Fest i Italia og hun har også vært episodeforfatter for NRK-serien Heimebane.

I tillegg til Ebba & the Lover jobber hun nå med en dramaserie og andre spillefilmsprojekter i utvikling, der flere av prosjektene har utviklingstilskudd, bland annet gjennom NFIs Nye veier og fra Svenska Filminstitutet.  

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Prosjektleder internasjonale forhold spillefilm
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard@nfi.no 
 • Gro Rognmo
  • Gro Rognmo

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Kommunikasjon og innsikt
  • Telefon: +47 918 29 667
  • E-post: gro.rognmo@nfi.no