Norsk filminstitutt

Den norske skuespilleren Josefine Frida, foreløpig mest kjent som Noora i Skam, er gjennom sin hovedrolle i den nye filmen Disco den første norske skuespiller som er invitert til talentprogrammet TIFF Rising Stars. 

discoNY (2)
Josefine Frida i Disco. Foto: Jørgen Nordby, Mer Film



Viktig internasjonal arena for kjøp og salg av film 

Toronto International Film Festival (TIFF) er Nord-Amerikas største og viktigste filmfestival. Den viser over hundre filmer fra mer enn 60 land i sitt program, og er en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film til hele verden.

Josefine Frida en av fire Rising Stars

TIFF Rising Stars er et program som hvert år velger ut nye talenter fra en ny generasjon skuespillere med potensiale for internasjonal suksess. Josefine Frida er invitert sammen med Geraldine Viswanathan fra Australia, Chino Darín fra Argentina og amerikanske Kelvin Harrison Jr. I løpet av noen tettpakkede dager på festivalen får de heldige få utvalgte skuespillerne møte regissører, castingagenter og produsenter for å gi dem bransjeinnsikt og gjøre dem synlige for fremtidige samarbeidspartnere. Josefine Frida og de andre Rising Stars får også gå på rød løper på noen av filmfestivalens mange gala-premierer.
 
-Dette er første gang en norsk skuespiller er invitert inn i dette prestisjetunge programmet og er en unik sjanse for Josefine Frida til å gjøre seg kjent overfor filmbransjen fra hele verden. Mange Hollywood-aktører er også til stede i Toronto, sier Stine Oppegaard, fagleder lansering spillefilm utland i Norsk filminstitutt. Oppegaard forteller at TIFFs Rising Star-program har visse likheter med Shooting star-programmet som foregår på filmfestivalen i Berlin og som i mange år har presentert norske skuespillere som deltakere. En stor forskjell er at Rising Star kun består av fire skuespillere, og det er ingen mulighet for å melde seg på til programmet. Det er festivalen som selv velger ut de fire, fra alle filmene de inviterer til festivalen.

Les mer om årets Rising Stars her

Verdensmester i disco freestyle dans og kirkens stolthet

Josefine Frida deltar også på filmfestivalen i egenskap av at hun innehar hovedrollen i Jorunn Myklebust Syversens nye film Disco som skal vises i Discovery-programmet. Josefine Frida spiller den 19 år gamle Mirjam som er stedatteren til den karismatiske pastoren i menigheten Friheten. På overflaten virker alt perfekt. Som regjerende verdensmester i disco freestyle dans, og leder av frikirkens ungdomsgruppe er hun kirkens stolthet. Men under VM kollapser hun på dansegulvet, og nederlaget vekker spørsmål og uro i henne. Hjemme blir hun møtt med at hun må tro mer, tro bedre. Mirjam prøver, men kroppen svikter. I søken etter svar på hvor problemene hennes kommer fra, og i frustrasjon over å ikke bli sett, trekkes hun mot en strengere konservativ menighet. I hemmelighet drar hun på deres sommerleir.

Se filmens trailer her
 
Under Filmhøsten, Norsk filminstitutts presentasjon av sesongens norske kinofilmer tidligere i uken, beskrev Josefine Frida sin rolle i Disco slik:
 
-Jeg føler drømmen alltid vil være å møte en regissør, lese et manus eller finne en rollefigur der man føler man kan ofre alt - at tiden står stille. Det var vanskelig å gå inn i, både fysisk og psykisk, men jeg følte meg veldig trygg hele veien og kunne gå inn med hele meg.

Både Disco og Håp med verdenspremiere lørdag 7. september 

Festivalen finner sted for 44. gang, i perioden 5. til 15. september. Disco, med Josefine Frida i hovedrollen og manus og regi ved Jorunn Myklebust Syversen, er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film vises i Discovery-programmet. Maria Sødahl står for regi og manus på Håp, som også skal vises i Discovery-programmet i Toronto. Filmen med Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård i hovedrollene, er produsert av Thomas Robsahm for Motlys. Begge filmene vil få verdenspremiere i Toronto lørdag 7. september, med både skuespillere, regissører og produsenter tilstede.     
 

  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no