Norsk filminstitutt

For første gang noensinne er en norsk-regissert kinodokumentar invitert til den prestisjetunge filmfestivalen Sundance i USA. I Benjamin Rees film møter en maler tyven som stjal kunsten hennes – og ender opp med å male ham.

Kunstneren og tyven

Noen historier er så utrolige at dokumentarfilm er best for å yte dem full rettferdighet. En slik historie er den om kunstneren og tyven. Når to verdifulle malerier av kunstneren Barbora Kysilkova blir stjålet fra et galleri på Frogner i Oslo, finner politiet tyven etter noen få dager, men kunstverkene blir derimot ikke funnet. Barbora oppsøker rettssaken i håp om å finne ledetråder, men i stedet ender hun opp med å spørre tyven om hun kan male ham. Dette blir starten på et helt uvanlig vennskap. Over tre år følger kinodokumentaren den utrolige historien om kunstneren som leter etter sine stjålne malerier, samtidig som hun gjør kunsttyven om til kunst.

Dokumentar i verdensklasse

-Vi er utrolig stolte på vegne av Benjamin Ree og produsent Medieoperatørene som har kommet gjennom det bittelille nåløyet det er å bli tatt ut til dokumentarprogrammet på filmfestivalen i Sundance. Det forteller at de har en spektakulær historie å fortelle - og selvfølgelig at den er veldig godt fortalt. Og at norsk dokumentarfilm hevder seg i verdensklasse, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

David Courier, Senior Programmer på Sundance Film Festival beskriver filmen slik: «Denne filmen er briljant og så full av lag. Den er himmelsk meta. Jeg er veldig stolt over at vi får vist frem dette ekstraordinære filmverket til verden.»

Regissør og manusforfatter Benjamin Ree er utdannet journalist, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. Hans første langfilm, dokumentaren Magnus, hadde sin premiere under filmfestivalen i Tribeca, og ble solgt til mer enn 60 land.

Spinnvill og formmessig annerledes

-Det er jo helt utrolig å få denne beskjeden om at Kunstneren og tyven skal til Sundance. Det jeg har fått signaler om er at programmererne der likte at historien er såpass spinnvill samtidig som filmen er formmessig annerledes, med historien fortalt fra forskjellige perspektiver og med forskjellige stemninger og formmessige uttrykk for hvert sted vi har vært. Jeg ville formidle stemningene formmessig, sier regissør Benjamin Ree. Les et mer utførlig intervju med Benjamin Ree her , der han forteller om prosessen bak filmen. 

-Det er først og fremst fantastisk gøy, sier produsent Ingvil Giske i Medieoperatørene.
-Dette er en dokumentarfilm som hele tiden har hatt høye kunstneriske ambisjoner, og da kan det ikke skje noe viktigere for filmens liv enn nettopp at den blir verdsatt av en av de største festivalene. Det er hard konkurranse om seerne, publikum får og forventer film av høy kvalitet, og en plass på Sundance er et kvalitetsstempel som gjør at folk blir nysgjerrige. Det er uvurderlig oppmerksomhet kan man vel si, sier Ingvil Giske.

Konkurranseprogram

Kunstneren og tyven vises i konkurranse-programmet for utenlandsk dokumentar med elleve andre dokumentarfilmer, og vil få premiere på åpningsdagen til festivalen, 23. januar. Tidligere filmer som er vist i dette programmet er de Oscar-vinnende filmene Searching for Sugarman, Man on Wire og BAFTA-vinneren Senna. Kunsteren og tyven er en co-produksjon med VGTV. Den er også plukket ut til konkurranseprogrammet på Human-festivalen i Oslo i februar, og får norsk kinopremiere høsten 2020.

 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no