Norsk filminstitutt

Jorunn Myklebust Syversens nye spillefilm Disco er invitert til filmfestivalen i San Sebastian. Filmen skal konkurrere i New Directors-programmet, hvor hovedprisen er 50.000 euro til regissøren og filmens spanske distributør, i tillegg til pris til beste ungdomsfilm stemt frem av en jury på 300 ungdommer. 

discoNY (2)
Josefine Frida Pettersen i Disco. Foto: Jørgen Nordby, Mer Film

Den 67. San Sebastian filmfestival pågår fra 20. til 28. september og regnes blant de viktigste og største filmfestivalene i verden. Disco er Jorunn Myklebust Syversens andre spillefilm, etter Hoggeren (2017) som ble nominert til to Amanda-priser og hyllet av norske filmkritikere.

Om å tro, og hvordan religion påvirker oss

 - Jeg er veldig glad for at Disco har blitt invitert til konkurransen New Directors i San Sebastian. Det er en fantastisk ramme for filmens første møte med publikum. Jeg ønsker at Disco skal bidra til diskusjon og åpne samtaler om det å tro, og hvordan religion påvirker oss, sier regissør og manusforfatter Jorunn Myklebust Syversen.

Om Disco

På overflaten virker alt perfekt. 19 år gamle Mirjam er stedatteren til den karismatiske pastoren i menigheten Friheten. Som regjerende verdensmester i disco freestyle dans, og leder av frikirkens ungdomsgruppe er hun kirkens stolthet. Men under VM kollapser hun på dansegulvet, og nederlaget vekker spørsmål og uro i henne. Hjemme blir hun møtt med at hun må tro mer, tro bedre. Mirjam prøver, men kroppen svikter. I søken etter svar på hvor problemene hennes kommer fra, og i frustrasjon over å ikke bli sett, trekkes hun mot en strengere konservativ menighet. I hemmelighet drar hun på deres sommerleir. 

Skuespillere

Josefine Frida Pettersen, kjent fra Skam, gjør en sterk spillefilmdebut i hovedrollen i Disco. I de andre rollene finner vi skuespillerne Nicolai Cleve Broch, Kjærsti Odden Skjeldal, Andrea Bræin Hovig og Espen Klouman Høiner.

Anerkjennelse av regitalent

- Dette er en enorm anerkjennelse av filmen og av Jorunns regitalent. I denne seksjonen løfter festivalen frem sterke registemmer som de mener vil prege internasjonal film fremover. Det skjer nesten aldri at norske filmer inviteres hit, så dette lover veldig godt for Disco og Jorunns reise ut i verden. San Sebastian er en av verdens aller fremste filmfestivaler og er en festival jeg selv, som filmelsker og publikum, har besøkt mange ganger. Det å endelig ha produsert en film som får premieren sin her er stort, sier produsent Maria Ekerhovd.

San Sebastian Film Festival 

San Sebastians New Directors-seksjon er anerkjent for å være stedet man oppdager nye, spennende regissører av første eller andre gangs spillefilm. Hovedprisen er på euro 50.000 til filmens regissør og spanske distributør. Den konkurrerer også om ungdomsprisen fra en jury bestående av 300 ungdom i alderen 18-25 år.

Norske filmer på festivalen

Tidligere har Sammen (Matias Armand Jordal/2009), Sønner (Erik Richter Strand/2006) og Uno (Aksel Hennie/2004) konkurrert i denne seksjonen. I 2018 vant Pia Tjelta prisen for beste skuespiller i Tuva Novotnys Blindsone i hovedkonkurransen i San Sebastian.

Finansiering og lansering

Disco har mottatt 6,8 millioner i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt og er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film. Filmen distribueres av Mer Filmdistribusjon og får norsk kinopremiere den 4. oktober.