Norsk filminstitutt

Den største norske kultursatsingen internasjonalt noensinne kulminerer med Norge som gjesteland på bokmessen i Frankfurt. Da blir det også vist og snakket mye om norsk film. 

Liv Ullmann Frankfurt
Bildet av en ung Liv Ullmann pryder forsiden på tysk filmmuseums katalog over norske filmer de viser under bokmessen i Frankfurt, der Norge er gjesteland. 

2019 er året da norsk kultur for alvor ble synlig i Tyskland og i verden. Først under filmfestivalen i Berlin i februar, der Norge var fokusland på European Film Market og som første fokusland bygde sitt eget hus for anledningen. Deretter var Norge i fokus på Jazz Ahead i Bremen i april før altså Norge som gjesteland skal sette sitt sterke preg på bokmessen i Frankfurt nå i oktober. Blant annet besøker kronprinsesse Mette Marit bokmessen med sitt Litteraturtog, fylt opp med sentrale norske forfattere.

Også på filmfeltet skjer det mye norsk i Frankfurt. 

-Vi er stolte av den store norske kultursatsingen i Tyskland i år og er glade for at norske filmer, serier og filmkunstnere utgjør en såpass stor del av denne satsingen, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør i Norsk filminstitutt. Hun trekker spesielt frem det gode samarbeidet med filmmuseet i Frankfurt og kunstkinoen B3 som noen av årsakene til at norsk film får en såpass fremtredende plass i Frankfurt under bokmessen.

Norsk retrospektiv på filmmuseet

Det tyske filmmuseet ligger i Frankfurt. Det startet sine visninger med en retrospektiv serie over alle Bent Hamers spillefilmer i september. Og i hele oktober viser museet daglig norske filmer. Dette er filmer helt tilbake fra 1928 og frem til spillefilmen Utøya 22. juli fra 2018. Filmene er kuratert av personell på museet med innspill fra Norsk filminstitutt. Blant titlene som vises er klassikere som Ung flukt med en ung Liv Ullmann i hovedrollen, Jakten og Løperjenten.  I tillegg vises nyere filmer som Telegrafisten, Budbringeren, Oslo, 31. august og Utøya – 22. juli. Det bys også på en internasjonal premiere, når Elsa Kvammes dokumentarfilm om 80-årsjubilanten Jan Erik Vold for første gang vises utenfor Norge.   

Norsk program på kunstkino – og Ut og stjæle hester prisnominert

Den norske Oscar-kandidaten Ut og stjæle hester, som fikk et godt besøk på norske kinoer og nå har premiere i både Danmark og Tyskland i disse dager, får også mye oppmerksomhet i Frankfurt under bokmessen. Filmen åpner et filmprogram på kunstkinoen B3 Art Cinema med produsent Turid Øversveen, samt skuespillerne Jon Ranes og Sjur Vatne Brean og får der selskap av andre nyere norske filmer som Harajuku, Skynd deg sakte, Blindsone og dramaserien Magnus. Dette kunstkino-programmet avsluttes med en prisutdeling der Ut og stjæle hester er nominert til pris for beste adaptasjon. Til stede på denne prisutdelingen er regissør og manusforfatter Hans Petter Moland, skuespiller Bjørn Floberg, produsent Turid Øversveen og forfatteren hvis roman filmen er basert på, Per Petterson.

Nettverksbyggende dag

Fra bok til film til spill, eller som det heter på engelsk, «A book is a film is a game». Dette er noe som allerede er et mye diskutert tema på filmfestivalen i Berlin gjennom mange år, og under bokmessen i Frankfurt kommer det til å være en egen «Film networking day». Tre norske produsenter er invitert til arrangementet for å bygge nettverk med internasjonale litterære agenter. De tre er Kristin Emblem (Einar film), Heidi Palm Sandberg (Qvisten Animation), Ingvild Evjemo (4 ½ Fiksjon). På denne nettverksbyggende dagen skal også Turid Øversveen og Signe Pahle sitte i panel for debatten «The Revolution has begun» og samme dag skal også Øversveen sammen med Ut og stjæle hester-regissør Hans Petter Moland dybdeintervjues av scenepersonligheten Syd Atlas fra Books at Berlinale. 


24 norske kortfilmer på Museum Angewandte Kunst


Også i anledning Norge som gjesteland på bokmessen i Frankfurt er hele Museum Angewandte Kunst gjort til et utstillingsareal for norsk kunst, design, arkitektur, håndverk – og film. For her kommer det til i løpet av utstillingsperioden mellom 11. oktober og 26. januar 2020 å vises 24 norske kortfilmer. 

Les mer om den norske tilstedeværelsen i Museum Angewandte Kunst her


 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no