Norsk filminstitutt

Denne uka avsluttes verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA, og de norske filmene iHuman, En gang Aurora samt Karla og Nordahl har blitt vist.

En av iHumans visninger IDFA ble fulgt opp av samtale der blant annet Edward Snowden deltok. 

Tonje Hessen Scheis tankevekkende film om kunstig intelligens, iHuman ble vist i IDFAs sideprogram Frontlight, en seksjon for filmer som undersøker maktforhold og søker sannhet. Filmen hadde premiere lørdag. Søndagens visning i den store og vakre kinosalen Pathé Tuschinski ble raskt fylt opp, sannsynligvis blant annet fordi det i forbindelse med visningen var intervju (på videolinje) med Edward Snowden, der filmens problemstillinger ble diskutert. Snowden gav uttrykk for at han satte pris på filmen og delte inntrykket av viktigheten av å løftet problematikken filmen tar for seg. Alle visningene til iHuman var for øvrig utsolgt, og bransjevisningene var også fullpakkede.

Bransjebladene Screen og Variety er blant dem som har omtalt filmen, og Varietys skribent trekker blant annet frem hvor omfattende filmen er og hvordan den advarer oss mot farene ved ukritisk bruk av kunstig intelligens.

iHuman har tidligere også blitt debattert både på filmfestivalene i Berlin og Cannes med regissør Tonje Hessen Schei som deltaker, før filmen ble vist for første gang for et bredt publikum på IDFA i Amsterdam.

I tillegg til iHuman ble også den korte dokumentarfilmen Karla og Nordahl vist i konkurranseprogrammet Kids & Docs og En gang Aurora ble vist i Best of Fests.

Det var også et stort antall norske samproduksjoner i IDFAs program. Dem kan du lese om her.  

 

 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg@nfi.no