Norsk filminstitutt

Fem prosjekter har fått tilskudd til utvikling gjennom NFIs Nye veier: to spillefilmer, to dokumentarfilmer og en dramaserie.

svik-merfilm
Dramaserien Svik. Foto: Mer Film

- Tildelingene i Nye veier i denne runden viser en stor bredde både i prosjekter og talenter, der tilskudd på spillefilm går til to debuterende regissører. Johanna Pyykkö og Yenny Lee har begge manifestert sitt talent gjennom NFIs kortfilmordning, og mottatt internasjonal anerkjennelse for sine kortfilmer. De har også begge vært en del av NFI og Talent Norges utviklingsprogram for kvinnelige filmskapere, UP. Johanna Pyykkö har også utviklet sitt spillefilmprosjekt gjennom Nye veiers idéutvikling og NFIs Manusordning. Det er blir derfor svært spennende å følge disse to regissørene videre i Nye veier.
 
De to tilskuddene på dokumentar går derimot til to etablerte talenter. Aslaug Holm og Tommy Gulliksen er begge erfarne og prisbelønte regissører, som denne gangen skiller seg ut i søknadsbunken med kunstnerisk vågemot og nyskapende prosjekter.

- Tilskudd på dramaserier går til regissør og serieskaper Ina Lerner Grevstad, et ferskt talent som erfarne Mer Film denne gangen satser på. Ina Lerner Grevstad har utmerket seg med den vare og fine kortfilmen Campingliv (støttet av NFI), i tillegg til den egenproduserte, sjarmerende og rufsete web-serien Ingen retur for Aftenposten, sier talentrådgiver Hanne Myren i NFI.

Høy kvinneandel

Det var totalt 20 søkere i denne runden.
 
-  Kvinneandelen var høy både i søknadsbunken og i tildelingene, der den er på 70 prosent. Prosjektene har blitt vurdert utfra ordningens kriterier om kunstnerisk vågemot og fordypning, med klare definerte kreative og økonomiske rammer. Samlet sett går tilskuddene i denne runden til et knippe med originale prosjekter som kan nå ut til sitt publikum, og som også har et stort internasjonalt potensial. Bak prosjektene står talenter som kan vise til både kunstnerisk lekenhet og fortellerevne, og som vil fortsette å sette standarden når det gjelder kunstnerisk nivå i norsk filmbransje, sier Hanne Myren.

Disse prosjektene får tilskudd til utvikling:

Regissør Johanna Pyykkö og Ape&Bjørn AS får 504.242 kroner i tilskudd til spillefilmen Ebba, som handler om en jente som blir forelsket i en mann med hukommelsestap, og later som de er kjærester.   

Regissør Yenni Lee og Oslo Pictures AS får 400.000 kroner i tilskudd til spillefilmen Eksplosjoner i hjertet, som handler om den lidenskapelige kjærligheten mellom to unge mennesker – der den ene er polyamorøs.

Regissør Aslaug Holm og Fenris Film AS får 483.050 kroner i tilskudd til dokumentaren Rosmarys historie, en film som handler om regissørens bolivianske nabo Rosmary, og hva som skjer når mannen hennes skal sendes ut av landet.

Regissør Tommy Gulliksen og Oslo Pictures AS får 688258 kroner i tilskudd til dokumentarfilmen Tiny Dancer, en dokumentar om den norske danseren Mona Berntsen.

Regissør Ina Lerner Grevstad og Mer Film AS får 500.000 kroner i utviklingstilskudd til dramaserien Svik – en spenningsserie om albanske Leonora og hennes kamp for å komme seg ut av det norske prostitusjonsmiljøet.

Dette er Nye veier

Nye veier er en del av NFIs talentsatsing, og skal inspirere manifesterte talenter til nytenkning og kunstnerisk vågemot. I beslutningen om tilskudd til utvikling gjennom Nye veier gis samtidig et intensjonsbrev om tilskudd til produksjon for dokumentar- og spillefilmene, samt intensjonsbrev om videre utvikling for dramaseriene.

Gjennom to årlige samlinger og vinter- og sommerfest, der ferdige filmer vises, tilrettelegger Nye veier også for at filmskaperne i ordningen kan diskutere og utvikle sine prosjekter i et faglig fellesskap.
Det gis tilskudd til utvikling gjennom Nye veier to ganger i året, til kortfilm og korte dokumentarer om våren, og langfilm; dokumentar, spillefilm og dramaserier om høsten.
 

mona berntsen
Mona Berntsen i dokumentaren Tiny Dancer. Foto: Rune Bendiksen