Norsk filminstitutt

Regissør Silje Evensmo Jacobsen får 1.550.000 kroner i tilskudd til dokumentaren Tro kan flytte fjell. Den produseres av Medieoperatørene.

tro (003)
Tro kan flytte fjell

Tro kan flyttte fjell er den utrolige historien om det som skal bli Nordens første gresk-ortodokse nonnekloster - på toppen av et fjell.

Tro kan flytte fjell

Som 24-åring forlater Edel Gillebo Sunnmøre for å bli kunstner i Berlin. 30 år senere vender hun hjem igjen som Abbedisse Thavoria. Sammen med tre nonner og en prest har hun blitt sendt tilbake på et usannsynlig oppdrag. Hun skal bygge Nordens første Gresk-ortodokse nonnekloster, ytterst på en utilgjengelig fjellhylle som ruver over fjorden i den lille bygda Valldal.

Ideen om et majestetisk kloster som skal huse hundre nonner fra alle verdenshjørner er ikke hverdagskost for det lille jordbrukssamfunnet, og lokalbefolkningen er splittet i sitt syn på prosjektet. Heldigvis har nonnene en sterk støttespiller i ordføreren som ser en mulighet til å gjøre Valldal verdenskjent med et gullforgylt kloster midt i de vakre sunnmørsalpene.

Om UP

Silje Evensmo Jacobsen var en av tolv deltakere i utviklingsprogrammet UP, et samarbeid mellom Talent Norge og NFI, der det langsiktige målet var at 80 prosent av deltagerne produserer film innen tre år etter endt deltagelse i utviklingsprogrammet UP.

Allerede før programmet er helt avsluttet er flere av deltakerne i produskjon. 

UP så dagens lys i fjor, som et utviklingsprogram for kvinnelige filmskapere. Utviklingsprogrammet var en del av NFIs arbeid for å bedre kjønnsbalansen i norsk film, og var en viktig del av begge virksomhetenes helhetlige satsing på kvinner i film- og TV- bransjen.

Programmet gikk over ett år, og deltakerne deltok i faglige verksteder, nettverkssamlinger og coaching, og fikk i tillegg til en pott egne midler til å ansette profesjonelle veiledere. Deltakerne fikk også et stipend på kr. 50.000 for å kunne være med i programmet, som ble avsluttes i høst. 

- Jeg er utrolig heldig som har fått muligheten til å være med på UP! Gjennom UP har jeg mer bevisst på hvilke utfordringer og strukturer som gjør at kjønnsbalansen i film er skjevfordelt, men fremfor alt har programmet styrket meg faglig og personlig som regissør. Faglige verksteder og profesjonell veiledning har gitt meg konkrete verktøy for fremtiden, og jeg vil påstå at jeg har blitt en modigere og mer målbevisst regissør. Jeg har fått et nytt nettverk av fantastiske filmskapere som støtter hverandre, deler erfaringer og samarbeider, som er gull verdt i en til tider ensom og usikker regirolle, sier Evensmo Jacobsen.

Det jobbes nå med et UP 2.0 fra neste år.

Om regissøren 

Silje Evensmo Jacobsen er dokumentarfilmregissør utdannet fra Westerdals i Oslo. I de siste ti årene har hun jobbet med flere dokumentarserier, blant annet som serieskaper og regissør på Team Ingebrigtsen, hvor hun i i over syv år har fulgt en ukonvensjonell familie der barna blir oppdratt til å være idrettsutøvere på internasjonalt toppnivå. Tro kan flytte fjell ble blant annet pitchet i Berlin i februar, som en del av UP, og på DOC Norway i Bergen i oktober. Silje er også plukket ut til å delta på IDFA Academy i november i år.

Som produsent på filmen har hun erfarne Ingvil Giske og Medieoperatørene.

Regissør Silje Evensmo Jacobsen Foto: Eva Rose

 

 • Live Nermoen
  • Live Nermoen

  • Seksjonsleder
  • Kommunikasjon og innsikt
  • Telefon: +47 412 25 076
  • E-post: live.nermoen@nfi.no
 • Gro Rognmo
  • Gro Rognmo

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 918 29 667
  • E-post: gro.rognmo@nfi.no