Norsk filminstitutt

Stadig flere får øynene opp for norske dramaserier, og under C21 Drama Summit i London denne uka fikk norsk og internasjonal bransje presentert fire nye norske serier.

c212019
På scenen i London (f.v.): Moderator Mona B. Riise, Siv Rajendram Eliassen, Anna Bache-Wiig, NIna M. Barbosa Blad og Gjermund Stenberg Eriksen.

C21 International Drama Summit er en av Europas største samlingspunkter for internasjonal dramaserie-bransje, og i et timelangt panel fikk fem norske serier vist seg fram for rundt 150 publikummere.

Society Bites - Norwegian Drama Showcase - er et samarbeid mellom NFI og NRK, med fokus på nye, norske serier. Tittelen henspeiler på at stadig flere serier tar opp samfunnsaktuelle - og internasjonale - temaer, som både kan få oss til å forstå samfunnet vi lever i bedre, og kanskje også bidra til å forandre verden.

Norsk gullrose

C21 tyvstartet allerede søndag, med prisseremoni for Rose d'Or, Gullrosen, som ble delt ut for 58 gang (første gang i London). Her stakk ZombieLars (sesong 2) av med en Gullrose for beste barne- og ungdomsserie, mens NRK-serien Parterapi var nominert i klassen for beste komedie.

Les mer om den norske Gullrosen.

Torsdag kveld deles C21s egne priser ut, der serieskaper og skuespiller Vidar Magnussen er nominert for hovedrollen i sin egen serie Magnus.

Society Bites

Men tirsdag var det fullt norsk fokus i Hall 2 på Kings Place. NRKs dramasjef Ivar Køhn innledet med å fortelle at den norske serien Exit kunne kvittere hele 1,3 millioner seere - omtrent 25 prosent av den norske befolkningen - noe som sier litt om både interessen for og viktigheten av gode dramaserier.

- Godt drama må være relevant for seeren. Og publikum må utfordre oss slik at vi kan utfordre dem. Og til spørsmålet om dramaserier kan hjelpe oss å forstå samfunnet vårt bedre? Ja, sa Ivar Køhn.

De fire seriene som ble presentert - programledet av Mona B. Riise - fra scenen i London var Nudes fra Barbosa Film og NRK P3, Heksejakt av Miso Film for TV2, Furia av Monster for Viaplay og den kommende NRK-serien 22. juli. Felles for alle at de vil fortelle noe viktig om samtiden - og framtiden. 

Heksejakt

- Felles for oss som forfattere er vel at vi skriver om det vi er interessert i. Verden har tatt en skremmende vending etter vi laget vår forrige serie - politikkens verden er mer polarisert og farligere, sa serieskaper Anna Bache-Wiig, som presenterte Heksejakt sammen med Siv Rajendram Eliassen. Serien har fått produksjonstilskudd fra NFI, og ideutviklingsstipend gjennom NFIs Nye veier.

Serien handler om en varsler i et stort firma (spilt av Ingrid Bolsø Berdal), og hva konsekvensene av å varsle kan være. Hovedpersonens varsling utløser et livsomveltende drama, som får konsekvenser helt opp til det øverste av norsk samfunnsliv.

- Som seer vil jeg spørre meg selv om jeg ville gjort det samme. Jeg er ikke helt sikker på at svaret er ja, og det er skremmende, sa Bache-Wiig.

Nudes

Ungdomsserien Nudes er allerede sendt på NRK, og har premiere på BBC 3 i England på nyåret. Den handler om tre norske ungdommer som alle - på litt forskjellig vis - får livet snudd opp ned på grunn av spredning av nakenbilder, såkalte Nudes.

- En undersøkelse viser at en av fire norske ungdommer har sendt nakenbilder, og en av ti har negative opplevelser rundt det i ettertid. Når nakenbilder blir spredt rundt handler det om seksualisert mobbing, og dette oppleves som svært alvorlig for sårbar ungdom, sa produsent Nina M. Barbosa Blad.

Som aldri var i tvil om at i denne serien skal det ikke være noen tvil om hva som er rett og galt.

- Vi ønsker også å guide dagens ungdom i temaet, nettopp for at de skal vite hva som er rett og galt i slike tilfeller, sa Barbosa Blad. 

Serien er allerede solgt til flere land.

Furia

Furia er serieskaper og Emmy-vinner Gjermund Stenberg Eriksen og Monsters nye dramaserie, som starter innspillingen i mai. Den har fått både utviklings- og produksjonstilskudd fra NFI, og har allerede deltatt på CoProd-markdet i Berlin. Tyske X-Filme, som sto bak supersuksessen Babylon Berlin, er inne som samprodusenter. 

Denne gangen handler det om terror og høyreekstremisme, og en person som infiltrer det høyreekstreme miljøet.

- Jeg skriver ikke om ting jeg enten er sint på eller redd for. Her snakker vi om krefter som forsøker å rive Europa i filler, og denne bevegelsen er farligere enn noensinne, sa Stenberg Eriksen.

Ideen dukket opp i etterkant av 22. juli, selv om ikke serien handler om det direkte.

- Vi ønsker å vise noen av de kreftene som skapte terroristen bak 22. juli, og som bare har vokst siden, sa Stenberg Eriksen.

22. juli

En serie som derimot handler om 22. juli, er NRK-serien 22. juli, som har premiere i januar. Serien er skapt av Sara Johnsen og Pål Sletaune, og ble presentert av Sletaune i London.

- Etter 22. juli forsøkte vi å jobbe med andre historier, men det viste seg å være vanskelig. Jeg tror jeg en periode mistet litt troa på fiksjon. For oss handlet det om at vi ville forsøke å forstå det ubegripelige, sa Sletaune.

Serieskaperne bestemte tidlig at dette ikke skulle være en serie verken om terroristen eller om ofrene, men om alle rundt som på forskjellig vis ble involvert i tragedien: Blant annet en ung Aftenposten- journalist, en politimann, en prest og en sykehusansatt - alle fiktive personer, men basert på grundig research og flere år med intervjuer av involverte etter terrorhendelsen.

- Denne serien har et menneskelig fokus, og vi har ønsket å vise følelser gjennom hovedpersonenes ansikter. Derfor har vi bevisst valgt ukjente skuespillere, fjes som ikke folk forbinder med noe annet, sa Sletaune.

I tillegg til det helnorske innslaget på tirsdag deltok NRKs Marianne Furevold på en session som handlet om drama i kortformat, og Gjermund Stenberg Eriksen snakket om ikke-engelskspråklig drama og interasjonale muligheter.

c2122019
Mona B. Riise og Pål Sletaune om serien 22. juli.

 

  • Arna Marie Bersaas
    • Arna Marie Bersaas

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 928 13 088
    • E-post: amb[@]nfi.no