Hans Petter Molands filmatisering av Per Pettersons rom Ut og stjæle hester mottok i kveld en sølvbjørn for filmfotograf Rasmus Videbæks fremragende kunstneriske bidrag. Animasjonsfilmen Pappa i regi av Atle S. Blakseth og Einar Dunsæd mottok hederlig omtale fra den internasjonale juryen for Generation Kplus konkurransen.

Ut og stjæle hester

-Etter en uke med fantastisk respons fra publikum, en samlet internasjonalt presse- og kritikerkorps, er det å bli hyllet med pris i Berlin – i konkurranse med det ypperste av internasjonale filmer -prikken over i-en, sier regissør og manusforfatter Hans Petter Moland.
 
Favorittroman
- Å få anerkjennelse for fotografi på denne filmen betyr mye for meg. Ikke bare er filmen basert på min favorittroman gjennom alle tider, det var også en flott opplevelse å få jobbe sammen med Hans Petter for å omgjøre boken til film. Landskaper spiller en viktig rolle i Ut og stjæle hester. Hans Petter og jeg snakket mye om hvordan fotografere disse landskapene slik at de ville bli til indre landskap. Abstrakte og sjelfulle, som minner. Hans Petter fortsatte å presse på for å få disse spesielle bildene, og ga meg tillit til å utforske scenene. For meg har dette vært en svært tilfredsstillende opplevelse. Og jeg er stolt av det vi har utrettet sammen, sier filmfotograf Rasmus Videbæk.
 
- I filmverdenen er det ingenting større enn å vinne en pris en A-festival som Berlinalen. Det er et uomtvistelig kvalitetsstempel for Ut og stjæle hester, filmen vi har jobbet så hardt med i så lang tid. Bare det å være 1 av 16 filmer i hovedkonkurransen i festival der det er påmeldt mer enn 5000 filmer er utrolig stort – nesten vanskelig å fatte for de fleste, sier produsent Håkon Øverås.
 
Foto-ros i bransjemagasinene
Filmens visuelle kvaliteter og filmfotograferingen til Rasmus Videbæk var noe flere av de internasjonale filmbransjebladene trakk frem i sine anmeldelser, der Sight & Sound roser den sanselige og tette skildringen av naturen, Variety mener at Videbæks kameraføring kjærtegner det landlige norske landskapet med så mye taktil fintfølelse at det bidrar til det sterke inntrykket av naturens påvirkning på hovedpersonene, mens Hollywood Reporter trekker frem sensualiteten i bildene som en av filmens store kvaliteter.
 
Om filmen
Året er 1999. Trond er 67. Han har flyttet til et øde sted i skogen. Når høsten nærmer seg vinter gleder han seg til nyttårsaften 2000. Alene. Trond oppdager at han har en nabo. En mann han kjente sommeren 1948. Den sommeren faren forbereder ham på det store sviket; han skal forsvinne ut av livet hans for godt. Den sommeren han for første gang kjenner nærheten av en kvinne. Den samme kvinnen faren forsvinner med.
 
Filmens hovedroller spilles av Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen, Danica Curcic og Jon Ranes.
 
Om Hans Petter Moland
Hans Petter Moland debuterte som regissør med Secondløitnanten i 1993, og deretter fulgte Kjærlighetens kjøtere i 1995 (Amanda for beste norske film) og Aberdeen i 2000. Moland bidro som regissør og fikk flere priser for den ene av kortfilmene som utgjorde Folk flest bor i Kina i 2002.I 2004 kom The Beautiful Country som ble vist i hovedkonkurransen under den internasjonale filmfestivalen i Berlin. Deretter fulgte Gymnaslærer Pedersen (2006, pris for beste regi i Montreal), En ganske snill mann (2010, deltok i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Berlin og vant Berliner Morgenposts publikumspris), Kraftidioten (2014, hovedkonkurransen i Berlin), Flaskepost fra P (2016), og Cold Pursuit (2019). Ut og stjæle hester er med andre ord Molands fjerde film i hovedkonkurransen i Berlin, noe som er unikt.
 
Ut og stjæle hester er produsert av 4 ½ Film ved Turid Øversveen og Håkon Øverås. Nordisk Film distribuerer i Norge, internasjonal salgsagent er Trust Nordisk.

Kun en gang tidligere har en norsk film fått pris for beste foto under filmfestivalen i Berlin, og det var for Lasse Henriksens film Love is War i 1971. 
 
Solgt over en million
Romanen Ut og stjæle hester av Per Petterson utkom i 2003 og har siden solgt nærmere 300 000 eksemplarer nasjonalt og rundt 870 000 internasjonalt. Den 9. februar hadde Hans Petter Molands filmatisering av boken verdenspremiere i hovedkonkurransen under Berlin internasjonale filmfestival, 5. mars åpner filmen Kosmorama i Trondheim og 8. mars er det klart for premiere på Ut og stjæle hester på kino over hele landet.
 
Hederlig omtale til animasjonsfilmen Pappa
Kortfilmen Pappa i regi av Atle S. Blakseth og Einar Dunsæd mottok hederlig omtale fra den internasjonale juryen for Generation Kplus konkurransen.
 
- Den hederlige omtalen går til en film som fanger vår fantasi og tar oss på en surrealistisk og vakker reise med kjærlighet og lengsel. Denne levende skildringen av en ung gutts inntrykk av sin far etterlot oss med en kontemplativ og nysgjerrig følelse av samvær. Vi var spesielt imponert over filmene distinkte og fremragende artistri, sier juryen i sin begrunnelse.

 

 

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Fagleder lansering spillefilm utland
  • Telefon: +47 22 47 45 75 
  • Mobil: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard@nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Kommunikasjon, innsikt & internasjonale forhold
  • Telefon: +47 22 47 45 91
  • Mobil: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg@nfi.no