Fredag 14. juni braker det løs med ny 70mm-festival på Cinemateket som varer helt til 23. juni! Programmet er variert med moderne 70mm-klassikere, restaurerte perler fra Hollywood, supersjeldne originalkopier og utvalgte favoritter fra 80-tallet.

south_pacific web
South Pacific (1958) åpner 70mm-festivalen på cinemateket 14. juni.

Festivalen åpner fredag med South Pacific, den kjente musikalen fra 1958, i restaurert utgave. Åpningsprogrammet vil være identisk med det publikum opplevde på Colosseum kino i oktober 1960.

- Vi ønsker å gjenskape stemningen fra 70mm-formatets storhetstid, sier festivalkurator Jan Eberholst Olsen. Forfilmen The Miracle of Todd-AO, som med sin spektakulære berg-og-dal-bane-sekvens ble laget for å forklare hva 70mm er, er noe de som var til stede husker godt den dag i dag.

Det at bildet er så detaljrikt, gjør at det publikum får se på lerretet oppleves som mye skarpere og klarere. Men det er ikke bare bildet som er i en klasse for seg. Filmene har 6-kanals stereolyd med surround som er laget spesielt for mange av 70mm-kopiene.

- Vi har fått kalibrert lyden i kinosalen vår av en av Europas beste lydteknikere for anledningen, forteller Olsen. Det er bare å glede seg!

I tillegg til gamle klassikere som Spartacus, Dersu Uzala og Lord Jim står også Hamlet, Kenneth Branaghs mesterverk fra 1996 med en ung Kate Winslet i rollen som Ophelia, på programmet. Den er aldri før vært vist på 70mm i Norge. Andre storfilmer av nyere dato er Christopher Nolans Dunkirk (2017), Phantom Thread av Paul Thomas Anderson fra 2017 og Quentin Tarantinos The Hateful Eight (2016).

Se fullt program.