Norsk filminstitutt

Fredag 14. juni går startskuddet for årets 70mm-festival på Cinemateket. Programmet består av episke filmer fra formatets storhetstid, flere historiske sjeldenheter og et utvalg av storfilmer av nyere dato. Mange av filmene er spesialimportert for anledningen og noen er aldri tidligere blitt vist i Norge.

South Pacific
South Pacific (1958) åpner 70mm-festivalen på cinemateket 14. juni.

Cinematekets 70mm-festival er en av de største festivalene i verden viet dette storslåtte, analoge filmformatet, som hadde sin storhetstid på 50- og 60-tallet. I ti dager får publikum muligheten til å se filmene slik de var ment å oppleves – på stort lerret, med knivskarpt bilde og 6-kanals stereolyd. Festivalen arrangeres i år for 13. gang.

Årets program består av klassikere som Spartacus, Guns for San Sebastian og 2001: En romodyssé, samt nyere storfilmer som Dunkirk og Phantom Thread. Ekstra spesielt i år er visningene av Akira Kurosawas fantastiske Dersu Uzala (1975) og Kenneth Branaghs fire timer lange Hamlet (1995) som begge vises for første gang på 70mm i Norge.

South Pacific er valgt til å åpne festivalen og vises med både forfilm og pause, akkurat slik publikum opplevde premieren på Colosseum kino i oktober 1960. 

Det er noe genuint og ekte over kinoopplevelsen når filmene vises akkurat slik de ble gjort da de var nye, sier festivalkurator Jan Eberholst Olsen.

Dette gjør at flere og flere setter pris på 70mm-formatet.

Publikumssuksess

Interessen for å se 70mm har aldri vært større. Da den første festivalen gikk av stabelen i 2000, traff den et stort og sammensatt publikum, og siden den gang har interessen økt i både inn- og utland. Publikum reiser fra England, Tyskland, Nederland, Canada og Japan for å oppleve årets festival. Allerede nå er flere forestillinger utsolgt.

Dette sier noe om hvor unik en 70mm-filmopplevelse er, og at dette er forestillinger du kan oppleve få andre steder i verden, sier Olsen.

Sjeldne filmkopier

Det er svært få kinoer i verden som får lov til å vise sjeldne 70mm-kopier og noen av filmene Cinemateket har fått tak i kan det være siste gang publikum får oppleve i kinosal på 70mm.

Vi har brukt over 15 år på å få lov til å vise Spartacus, og i år har vi endelig fått låne den ene arkivkopien som finnes slik at publikum kan oppleve Stanley Kubricks epos i sitt rette format, sier Olsen.

Nesten alle filmkopiene som blir vist i løpet av festivalen er å betrakte som museumsgjenstander, og blir svært sjelden gjort tilgjengelig for publikum. Et annet av festivalens høydepunkter er Lord Jim (1965) med Peter O’Toole i hovedrollen. Den er spesialimportert fra Los Angeles for anledningen, og den vises i en kopi som er så sjelden at den neppe vil være mulig å låne igjen.

Se fullt program for 70mm-festivalen

Last ned bilder fra Dropbox

Hva er 70mm?

  • Jan Eberholst Olsen (permisjon)
    • Jan Eberholst Olsen (permisjon)

    • Kunde- og kinoteknisk ansvarlig
    • Telefon: +47 926 17 097
    • E-post: jan.olsen[@]nfi.no
  • Nina Cecilie Bull
    • Nina Cecilie Bull

    • Markedsansvarlig
    • cinematek og program
    • Telefon: +47 920 36 366
    • E-post: nina.cecilie.bull[@]nfi.no