Norsk filminstitutt

Erik Poppe skal regissere nyinnspillingen av den store svenske romanklassikeren Utvandrarna, Filmkameratene skal samprodusere filmen om danske dronning Margrete den første, og Ape&Bjørn skal samprodusere svensk samtidsdrama med regissør Milad Alami.

Erik Poppe Foto Paradox-ny
Erik Poppe. Foto: Paradox Film

Denne uka har NFI gitt tre norske produksjonsselskaper totalt 6,6 millioner kroner til samproduksjon av spillefilm med utenlandsk hovedprodusent.

Mange sterke søkere

Det var totalt åtte søkere i denne runden.

- Det var flere svært gode søkere; som alltid langt flere enn vi har penger til å støtte. Når det er sagt, er det tre svært sterke spillefilmer som får norsk produksjonstilskudd i denne runden, fra historisk kostymedrama til en høyst samfunnsrelevant nåtidshistorie. Forhåpentligvis vil alle tre filmene få et stort publikum både ute og hjemme, og vise det høye nivået på norsk samarbeidsevne i den internasjonale bransjen, sier Lars Løge, avdelingsdirektør i NFI.

Han legger til:
- Samproduksjon er viktig både for å fremme internasjonalt, helst langsiktig, samarbeid, utvikle norske produsenter mot det internasjonale markedet og fremme norsk kompetanse internasjonalt. Ordningen skal også stimulere til større inntjening til norske produksjonsselskaper, samt bidra til høy internasjonal kvalitet innen norsk produksjon, sier Løge.

Disse produksjonene får tilskudd:

Paradox Rettigheter AS får 3.500.000 kroner i tilskudd til Utvandrarna, en samproduksjon med svenske SF Studios. Filmen regisseres av Erik Poppe, og er basert på Vilhelm Mobergs suksessroman med samme tittel.

Filmkameratene AS får 1.112.698 kroner i tilskudd til Margrete den første, en samproduksjon med danske SF Studios. Margrete den første er et stort episk drama om Nordens første dronning. En film om kampen for den nordiske tronen og vår felles nordiske historie. Filmen regisseres av Charlotte Sieling.

Ape&Bjørn AS får 2.000.000 kroner i tilskudd til Motstanderen, en samproduksjon med svenske Tangy. Filmen regisseres av Milad Alami, og handler om en familiefar og olympisk bryter som etter en hendelse i Iran har flyktet med familien sin til Sverige. Når han tar opp brytingen igjen i Sverige, så innhenter også fortiden han. 
 

motstanderen
Motstanderen. Illustrasjon fra Tangy AB

 

  • Gro Rognmo
    • Gro Rognmo

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 918 29 667
    • E-post: gro.rognmo@nfi.no