Norsk filminstitutt

Regissør Nils Gaup skal lage dokumentarfilm om kontroversen rundt den avdøde kunstneren Aksel Waldemar Johannessen - og kunstneren Anne Tveit Knutsen lager dokumentar om to tvillingsøstre.

Images of a Nordic Drama
Kunstsamler Haakon Mehren eier flere av Aksel Waldemar Johannessens malerier. Foto: Paranord Film

Norsk filminstitutt har i desember gitt produksjonstilskudd til to nye dokumentarfilmer - den ene handler om en kunstner, den andre lages av en kunstner. 

- Det er veldig spennende at en så erfaren spillefilmregissør som Nils Gaup nå velger å lage sin første dokumentarfilm. Dokumentarformatet er i rivende utvikling, både når det gjelder innhold, fortellermåter og visningsplattformer, og vi gleder oss til å se hva en kapasitet som Gaup vil tilføre, sier Kjersti Mo, direktør i NFI.
 
- Norsk dokumentarfilm når stadig større publikum både i og utenfor Norge. Dette er viktig for oss i NFI å bidra til. De siste årene har norske dokumentarfilmer reist verden rundt og vunnet priser på de store festivalene, og snart kommer den første norske Netflix-original dokumentaren, sier Mo.

Disse får tilskudd:

Bilder fra et nordisk drama

Regissør Nils Gaup og Paranord Film AS får 1.140.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Bilder fra et nordisk drama - som handler om hvem som bestemmer hva som er god og dårlig kunst.

I filmen får vi et innblikk i en kunstverden preget av høyt konfliktnivå, store meningsforskjeller og suspekte metoder. Vi blir kjent med den norske kunstneren Aksel Waldemar Johannessen, som etter sin død blir oppdaget og får stor internasjonal suksess. Men kunsteliten i Norge vil overhodet ikke vite av ham. Hvem er det som bestemmer hva som er god og dårlig kunst?
 
Regissør Nils Gaup fikk sitt gjennombrudd som filmskaper med Veiviseren (1997), som ble Oscar-nominert for beste ikke-engelskspråklige film Han har regissert en rekke spillefilmer, blant annet Amanda-vinneren Hodet over vannet (1993), Misery Harbour (1999), Kautokeino-opprøret (2008) og Birkebeinerne (2016). Reisen til Julestjernen. Dette er hans første dokumentarfilm.

Tvillingsong

Regissør Anne Tveit Knutsen og Aldeles AS får 250.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Tvillingsong. Filmen følger to tvillingsøstre med utviklingshemming før og like etter at den ene av dem dør.

I en poetisk kunstfilm skildres tvillingene Eli og Toril (52 år) og deres unike relasjon til hverandre og omverdenen. På hvilken måte kommuniserer tvillingene, når det verbale språket er fraværende som fullstendige og meningsbærende setninger? Den ene søsteren lever med en alvorlig nyresvikt, og vi følger tvillingene den siste tiden de har sammen.

Regissør Anne Tveit Knutsen er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen, og har hatt en rekke utstillinger både i Norge og utlandet. Knutsen har jobbet mye med filmformatet de senere årene, men dette er hennes første dokumentarfilm. I sitt kunstnerskap har hun vært særlig opptatt av de som står utenfor, som mennesker med demens eller utviklingshemming. 

tvillingsong
Tvillingsong handler om søstrene Eli og Toril. Foto: Aldeles AS

Dette gjør NFI

Norsk filminstitutt gir tilskudd til utvikling og produksjon av dokumentarfilm, i tillegg til etterhåndstilskudd til kinodokumentarer og tilskudd til lansering i Norge og utland - i fjor totalt cirka 55 millioner kroner. I  2018 fikk 28 dokumentarfilmer produksjonstilskudd fra NFI, av 68 søkere totalt.

  • Gro Rognmo
    • Gro Rognmo

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 918 29 667
    • E-post: gro.rognmo@nfi.no