Norsk filminstitutt

For første gang skal en norsk klassiker vises på den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

ung_flukt_2kopi
Ung flukt (1959) Foto: Nasjonalbiblioteket

Edith Carlmars Ung flukt fra 1959 er en av klassikerne som skal vises på årets internasjonale filmfestival i Berlin. Dette er første gang en norsk film vises i klassiker-programmet under festivalen.

– Vi gleder oss stort til å vise filmen under Berlinalen, sier seksjonsleder for film ved Nasjonalbiblioteket Eirik Frisvold Hanssen. Det er bare seks filmer som tas ut til dette programmet, så det er knyttet stor prestisje til å få med en film her.

Ung flukt er den siste spillefilmen til Edith Calmar, som var Norges første kvinnelige regissør. Filmen handler om den prektige studenten Anders er nettopp ferdig med artium, og han rømmer hjemmefra sammen med den 17 år gamle Gerd. Anders er oppriktig glad i Gerd og vil ha henne vekk fra byen og fra gjengen hennes - ungdom på forbudte veier. Liv Ullmann har sin første hovedrolle på film som Gerd, og filmen er basert på en roman av Nils Johan Rud.

Ung flukt skal vises for første gang i digitalt restaurert versjon, utført av Nasjonalbiblioteket.

Under Berlinalen vises filmen søndag 10. februar kl. 11 i Cinemaxx 8, med en reprisevisning onsdag 13. februar i Zeughauskino. Visningene i Berlin er et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket og Norsk filminstitutt.

  • Jan Langlo
    • Jan Langlo

    • Seksjonsleder
    • Cinematek og program
    • Telefon: +47 934 84 238
    • E-post: jan.langlo[@]nfi.no