Norsk filminstitutt

Hans Petter Molands film Ut og stjæle hester er valgt ut som Norges kandidat i kategorien Best Foreign Language Film – Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Ut og stjæle hester

Etter grundig vurdering av Oscar-akademiets reglement hva gjelder nasjonalitet, språk og produksjon, sto i år totalt 17 langfilmer igjen som mulige kandidater til den norske kortlisten. En film som Sonja i regi av Anne Sewitsky falt for eksempel utenfor filmene som var til vurdering på grunn av for høy andel av engelskspråklig dialog.
I forrige uke kom da den norske Oscar-komiteen frem til en kortliste på tre filmer. Langfilmene Barn i regi av Dag Johan Haugerud, Harajuku i regi av Eirik Svensson og Ut og stjæle hester i regi av Hans Petter Moland.

Deretter fikk produsentene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Komiteen avgjorde så i dag, tirsdag 3. september, hvilken av de tre filmene som skal representere Norge.
Etter nøye vurdering landet komiteen på at filmen Ut og stjæle hester blir Norges Oscar-kandidat.

Komiteens begrunnelse

"Hans Petter Moland imponerer i sitt ambisiøse og uredde bruk av filmspråklige virkemidler, og skaper på det viset en sjelden emosjonell dybde i sin formidling av en unik historie. Filmens sanselige og indre ro finner gjenklang i svært vakre naturskildringer og et finstemt skuespillerensemble som bidrar til å løfte filmens tematikk og sømløse skifter mellom ulike tidsplan. Basert på Per Pettersons roman, er ikke minst fotografi, lyd og klipp med på å fange poesien på et vis som treffer tilskueren med fysisk styrke, og som blir værende også etter at filmen er slutt.

Juryen har tro på at den sterke og originale fortellingen sammen med høye filmatiske kvaliteter både foran og bak kamera kan bli utslagsgivende for at Ut og stjæle hester vil nå opp i konkurransen om å bli nominert til Oscar for Beste fremmedspråklige film."

Ut og stjæle hester

Året er 1999. Trond er 67 år gammel, og har flyttet til en øde plass. Når høsten nærmer seg vinter gleder han seg til Nyttårsaften 2000, som han skal feire helt alene. Han oppdager en nabo, en mann han kjente sommeren 1948. Den sommeren faren forberedte han på det store sviket. Men også den sommeren Trond ble voksen og kjente på lukten av en kvinne han ønsket å være nær; den samme kvinnen faren ønsket å dele livet sitt med.
 
«Ut og stjæle hester» er basert på Per Pettersons internasjonale bestselger fra 2003, som har toppet bestselgerlistene i Norge, vunnet en rekke internasjonale litteraturpriser og er oversatt til over 50 språk. Manus og regi er av Hans Petter Moland, og i hovedrollene finner vi Stellan Skarsgård, Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen, Bjørn Floberg og Danica Curcic. Filmen er produsert av Turid Øversveen og Håkon Øveraas for 4 ½ Fiksjon.
 
Ut og stjæle hester vant sølvbjørn for foto i hovedkonkurransen i Berlin 2019, før norsk premiere den 8. mars 2019.

Norsk Oscarkomite

Den norske Oscar-komiteen, bestående av åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt, avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet. Komiteen for 2019 bestod av:

Leder Sindre Guldvog, Norsk filminstitutt
Mode Steinkjer, Norsk filmkritikerlag
Ingrid Mæhre, Norsk filmforbund
Marika Enstad, Norsk skuespillerforbund
Ingvild Søderlind, Norske filmregissører
Lars Gudmestad, Norsk dramatikerforbund
Morten Larssen, Virke Produsentforening
Stine Oppegaard, Norsk filminstitutt

Oscar-regelverket

Hvert land kan innstille en film til kategorien Best Foreign Language Film. Filmen må ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2018 til 30. september 2019. Den må også være produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk.
Fra 1. oktober vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sin Foreign Language komité alle filmene, før de velger ut syv filmer til en kortliste. Deretter tilføyer en eksekutiv komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ti filmer. Listen over de ti filmene blir offentliggjort like før jul.

En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ti filmene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres. Nominasjonen blir offentliggjort mandag den 13. januar 2020. Den 92. Oscarprisutdelingen finner sted den 9. februar 2020.

Tidligere norske Oscarnominasjoner


Tidligere norske langfilmer som har kommet gjennom nåløyet og har blitt nominert er Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957).  

  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no