Spillefilmen Ut og stjæle hester skal vises i hovedkonkurransen ved Berlin internasjonale filmfestival. Filmen er regissert og skrevet av Hans Petter Moland, og kommer på kino 8. mars i år.

Ut og stjæle hester
Ut og stjæle hester vises 9. februar i Berlin. Foto: 4 ½ Fiksjon AS.

Imponerende!

– Å delta i hovedkonkurransen i Berlin er blant de høyeste utmerkelser en film kan få, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør ved Norsk filminstitutt. Hans Petter Moland er en av de få filmskapere i verden som har klart dette mesterstykket hele fire ganger, og med Ut og stjæle hester har laget en film som berører oss på et dypt menneskelig plan og som imponerer visuelt og produksjonsmessig. Dette er nok et bevis på at vi lager film i verdensklasse i Norge, sier Helgeland.

En enorm mulighet

Ut og stjæle hester handler om den eldre enkemannen Trond som lever i nyfunnet selvvalgt ensomhet, helt fram til han oppdager at naboen er en mann Trond kjente sommeren han fylte 15 år. 

Dette er en anerkjennelse jeg setter svært høyt, sier regissør Hans Petter Moland. Ut og stjæle hester er et arbeid fylt av lidenskap fra en fantastisk gruppe mennesker. En utforskning av universet og den fascinerende tonen i en historie full av taktile observasjoner og livsendrende dramatiske hendelser. For en film fra en liten nasjon som Norge – på norsk – gir deltagelse i hovedkonkurransen i Berlin en enorm mulighet internasjonalt. Jeg gleder meg til å dele filmen med publikum i Berlin og i Norge!

Fra bok til film

Dette er den åttende norske spillefilmen som har konkurrert om Gullbjørnen på den internasjonale filmfestivalen i Berlin siden 1951. Dette er fjerde gang Hans Petter Moland deltar i konkurranseprogrammet, og har tidligere vært der med filmene Kraftidioten (2014), En ganske snill mann (2010) og A beautiful country (2004).

Filmen er basert på den kritikerroste og prisbelønte boken ved samme navn, og er skrevet av Per Petterson. Boken ble utgitt i 2003 og ble raskt en internasjonal bestselger med over en million solgte bøker på verdensbasis.

– At det nettopp er Ut og stjæle hester, som er en adaptasjon av Per Pettersons internasjonale suksessroman, passer spesielt bra siden Norge i år er fokusland både på European Film Market under filmfestivalen i Berlin i februar og på bokmessa i Frankfurt i oktober, sier Helgeland.

Skuespillerne i filmen er blant andre Jon Ranes, Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen, Gard B. Eidsvold og Danica Curcic.

Norge i fokus

Berlin internasjonale filmfestival finner sted for 69. gang og pågår fra 07. til 17. februar 2019. Ut og stjæle hester vises i Berlin 9. februar 2019. Nordisk Film Distribusjon distribuerer filmen i Norge og internasjonal salgsagent er TrustNordisk ApS. Filmen har fått utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt gjennom ordningen gjennom kunstnerisk vurdering og har premiere på norske kinoer 8. mars 2019.

Norge er i år fokusland på European Film Market under filmfestivalen i Berlin og gjesteland på bokmessa i Frankfurt denne høsten. Les mer om Norge i fokus her.

For første gang skal en norsk klassiker vises på filmfestivalen i Berlin. Edith Calmars Ung flukt fra 1959 vises søndag 10. og onsdag 13. februar i Berlin. Ung flukt er den siste spillefilmen Edith Carlmar regisserte og Liv Ullmanns første hovedrolle på film, som Gerd, en ung kvinne som har havnet på skråplanet. Filmen er basert på en roman av Nils Johan Rud. Les mer om samarbeidet med Nasjonalbiblioteket her.

 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Kommunikasjon, innsikt & internasjonale forhold
  • Telefon: +47 22 47 45 91
  • Mobil: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg@nfi.no
 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Fagleder lansering spillefilm utland
  • Telefon: +47 22 47 45 75 
  • Mobil: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard@nfi.no