Norsk filminstitutt

Den svenske regissøren Roy Andersson tok hjem prisen for beste regi for sin film Om det uendelige under filmfestivalen i Venezia. Norske Håkon Øverås og 4 ½ Fiksjon er som vanlig samprodusent med Andersson. I tillegg ble den Sørfond-støttede Sudanesisk-norske filmen You Will Die at 20 kåret til The Lion of the Future - beste debutfilm. 

You Will Die at 20 pris Venezia
Amjad Abu Alala, regissør av debutprisvinnerfilmen You Will Die at 20 som er samprodusert med norske Duofilm. Bak står juryformann Emir Kusturica. 

For første gang på mange år var det en norsk film med i programmet under filmfestivalen i Venezia, nemlig Dag Johan Haugeruds kritikerroste film Barn som får norsk premiere fredag 13. september. Men det var altså Roy Andersson, som forøvrig var eneste nordiske kandidat til å konkurrere om Gulløven i hovedkonkurransen i Venezia, som lørdag kveld ble tildelt prisen for beste regi, sølvløven, under filmfestivalen som regnes som verdens eldste. 

Fra Venezia til Toronto

Da Anderssons film ble tildelt to millioner norske kroner i samproduksjonsmidler fra NFI i 2016, var beskrivelsen slik: «Prosjektet beskrives som et flott galleri av bevegelige bilder, som lar oss le, kjenne empati og skape ettertanke – et kaleidoskop av livets absurditeter og skjønnhet. Som en overflod av liv minner Om det uendelige oss om skjørheten og skjønnheten i vår eksistens. Og med det minner den oss om å opprettholde denne grenseløse verdien, og føre den videre»
Anderssons film ble vist både i Venezia og nå også på filmfestivalen i Toronto. 


You Will Die at 20

Under prisutdelingen i Venezia denne helgen, ble også Amjad Abu Alala-regisserte You Will Die at 20, en samproduksjon mellom Sudan, Norge, Frankrike, Egypt, Tyskland og Quatar, kåret til The Lion of the Future, det vil si filmfestivalens debutantpris.  I juryen som valgte ut den sudanesiske filmen om en ung mann som ved sin fødsel får vite at han kommer til å dø når han fyller tjue år, satt blant annet Emir Kusturica, Antoinetta De Lillo, Hend Sabry, Terence Nance og Michael Werner. Vinnerfilmen får i tillegg til æren en premie på 100.000 US dollars som skal deles mellom regissør og produsent. 

Den norske samprodusenten på filmen er Duo film og produsentene Ingrid Lill Høgtun, Linda Bolstad Strønen og Marie Fuglestein Lægreid og filmen har fått tilskudd gjennom Sørfond og Sørfond+. 

  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no