Norsk filminstitutt

Den norske dokumentarfilmen iHuman, som handler om kunstig intelligens, får sin verdenspremiere på dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam. Der vises også En gang Aurora og kortdokumentaren Karla og Nordahl.

iHuman

Vi står ovenfor en stille revolusjon der kunstig intelligens (AI - artificial intelligence) forandrer livene våre og verden forøvrig. Noen mener AI kan løse våre største utfordringer, samtidig frykter andre at kunstig intelligens vil bli vår undergang. Tonje Hessen Scheis nye film iHuman er en reise ut av science fiction og inn i de virkelige historiene bak kanskje den kraftigste og mest spennende teknologien vi har skapt. Filmen skal nå presenteres for et internasjonalt publikum på verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA. Tonje Hessen Schei er bl.a. kjent for dokumentarfilmen Drone (2014). Drone vant både Amanda og Gullrute for beste dokumentar, ved siden av priser på nasjonale og internasjonale festivaler. iHuman er produsert av Jonathan Borge Lie i UpNorth Film. Les mer om iHuman her. 

Kortdokumentar om å ha en psykisk utviklingshemmet storebror

Den korte dokumentarfilmen Karla og Nordahl får også verdenspremiere ved festivalen i konkurransen for dokumentarfilm for barn. Filmen er regissert av Elisabeth Aspelin og handler om seks år gamle Karla som har en storebror som heter Nordahl. Karla tenker at Nordahl også er lillebroren hennes. Filmen følger Karla og Nordahl gjennom en vinter og vi får et innblikk hvordan det er for Karla å ha en storebror som er psykisk utviklingshemmet. Filmen er Aspelins debutfilm og den er produsert av Halvor Nitteberg i Nitteberg Film & TV. Les mer om filmen her. 

En gang Aurora

Siste norske film i årets program i Amsterdam er dokumentaren om popsensasjonen Aurora Aksnes - En gang Aurora. Filmen følger Aurora gjennom turbulente år der hun opplever enorm suksess etter å ha blitt oppdaget som 16-åring. 1 2016 slutter hun på skolen og holder konserter verden over, men mot slutten av året merker hun hardkjøret. Hun er sliten og mangler motivasjon. Regissørene Stian Servoss og Benjamin Langeland er både regissører, fotografer og klippere. Benjamin har kjent Aurora helt siden barndommen, og det har gjort at teamet har hatt en unik adgang til artisten. Filmen har vunnet to priser under Gullruten og vant nylig også prisen for beste nordiske dokumentar ved Nordisk Panorama. Den er produsert av Thorvald Nilsen i Once Aurora AS. Les mer om filmen her.

Samproduksjoner

Den norske dokumentarfilmbransjen er svært internasjonalt orientert, og flere samproduksjoner med norske minoritetsprodusent skal også vises under festivalen.

Angels on Diamond Street - norsk co-produsent v/Mette Cheng Munthe-Kaas i Ten Thousand Images. Filmen har finansiering fra Fritt Ord.

Aswang – norsk co-produsent er KriStine Ann Skaret i Stray Dogs Productions Oslo.

Bird Boy – norske co-produsenter Karl Emil Rikardsen og Knut Skoglund Relation04Media. Filmen har finansiering fra Norsk filminstitutt og Nordnorsk Filmsenter. 

A Comedian in a Syrian Tragedy - norsk co-produsent er Anita Rehoff-Larsen i Sant & Usant. Filmen har finansiering fra Fritt Ord. 

Fat Front – norsk co-produsent er Ingvil Giske i Medieoperatørene. Filmen har finansiering fra NFI

Khartoum Offside – Henrik Underbjerg i Stray Dog Productions Oslo, filmen er finansiert gjennom Sørfond

Sunless Shadows – Carsten Aanonsen i Indie Film AS er norsk co-produsent. Filmen er finanisiert gjennom Sørfond.

The Look of Silence – norsk co-produsent er Torstein Grude og Bjarte Mørner Tveit i Piraya Film.  Filmen har finansiering fra Fritt Ord.

Om IDFA

IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, foregår i år mellom 20. november og 1. desembe 2019r og regnes som verdens viktigste dokumentarfilmfestival. Tidligere norske filmer som har hentet priser fra IDFA er Nowhere to Hide som vant hovedprisen i 2016 og Tvillingsøstrene som vant publikumsprisen i 2013. 

 • Toril Simonsen
  • Toril Simonsen

  • Prosjektleder internasjonale forhold dokumentarfilm
  • Telefon: +47 900 38 086
  • E-post: toril.simonsen@nfi.no
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg@nfi.no