Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt har tildelt tolv regissører tilskudd til idéutvikling gjennom Nye veier-ordningen.

nye veier.jpg

Norsk filminstitutt har gitt til sammen 1,2 millioner kroner i tilskudd til idéutvikling i Nye veier-ordningen. Tilskuddet gis til prosjekter som er i idéfasen, og skal bidra til utvikling av nye og spennende filmprosjekter. De tolv regissørene får 100.000 kroner hver.

- I år mottok vi 42 søknader, og det har som vanlig i Ideutvikling vært stor variasjon i søknader og ideer, både når det gjelder sjanger og tematikk. Mange av regissørene står ut med en sterk personlig fortellerstemme, og det er flere spennende nye talenter som kommer med friske og originale ideer i denne runden, sier talentrådgiver Hanne Myren i Norsk filminstitutt. 

Disse får tilskudd:
I år er det to dokumentarfilmer, fire dramaserier og seks spillefilmer som får tilskudd til idéutvikling gjernnom Nye veier:

Dramaserier:
Tomas Solli/Bartender Stories
Meena Rathore/By-Innvandrer
Kamilla Krogsveen/100 dager
Jonas Grimeland/Bygdebarn
 
Dokumentarfilm:
Håvard Fossum/Angst:)
Karoline Grindaker/Stemmer fra havet

Spillefilm:
Paul Tunge/Kobra
Gunnbjørg Gunnarsdottir/Stemoren
Magnus Meyer Arnesen/Det som feiler Kasper
Elle Sofe Henriksen/Stáinnák
Liv Joelle Barbosa Blad/Mann, far, bror, venn
Even Hafnor/Frihetens øyeblikk

 - Muliggjør fordypning
En av de som tidligere har fått tilskudd til idéutvikling gjennom Nye veier er regissør Johanna Pyykkö, som nå er i utvikling og skal i produksjon med spillefilmen Ebba i Nye veier-ordningen. Filmen handler om den ensomme outsideren Ebba (18), som møter en vakker mann med hukommelsestap, og på impuls lyver for ham om at de to er kjærester.

 - Nye veiers idéutvikling muliggjør fordypningsarbeid, så regissører og serieskapere får opp nivået og egenarten på prosjektene sine. Det at stipendet er fritt å bruke sånn som filmkunstneren ønsker, syns jeg er relevant for å få frem kunstnerisk særegenhet. Gjennom idéutviklingen fikk jeg gjort research, skrevet et treatment og filmet tester som fokuserte på mystikken og sensualiteten jeg vil få frem i Ebba. Det forarbeidet muliggjorde at filmen kom med i Focus Pro-pitchen i Cannes, og i spillefilmlabene på Semaine de la Critique og Toronto (TIFF Filmmaker Lab). Det er jeg veldig takknemlig for, sier Johanna Pyykkö.

Om Nye veier
Nye veier er en del av NFIs talentsatsing, og i vår handlingsplan for kjønnsbalanse i norsk film har vi innført et mål om minimum 50 prosent kvinneandel på talentutvikling. I denne runden er kvinneandelen på 50 prosent.

Ebba and the lover
Ebba