NFI har ansatt Asle Vatn som ny konsulent for spillefilm og dramaserier.

asle vatn (2)

Asle Vatn (51) har lang erfaring som filmprodusent, og var med på å starte opp og drive Friland Film i mange år. Han har produsert flere prisvinnende spillefilmer.

- Vi er veldig glade for å få på plass Asle Vatn som vår nye filmkonsulent. Han har lang erfaring fra norsk filmbransje, og har produsert en rekke store spillefilmer som er solgt internasjonalt og har vunnet flere priser. Samtidig er Vatn levende opptatt av og engasjert i norsk film- og filmpolitikk. Vår bransje er inne i en rivende utvikling, og stillingen som spillefilm- og dramaseriekonsulent er viktig for å bidra til å få fram de gode, spennende, morsomme, viktige og overraskende filmene og seriene - som treffer et bredt og mangfoldig publikum. Vi gleder oss til å fortsette dette arbeidet sammen med vår nye konsulent, og ønsker Asle Vatn velkommen til NFI, sier direktør Kjersti Mo.

Former framtida
Vatn blir en av to NFI-konsulenter som skal jobbe med spillefilm og dramaserier, og overtar jobben etter Ståle Stein Berg, som er ny seksjonsleder for kunstnerisk vurdering. Filmkonsulentene vurderer innkomne søknader og innstiller på tilskudd til spillefilm og dramaserier, og har en viktig jobb som er med på å forme norsk film og filmens framtid. 

Lang produksjonserfaring
- Jeg er veldig fornøyd med å nå lande prosessen med Norsk filminstitutt, og gleder meg til å ta fatt på jobben som filmkonsulent. Forhåpentligvis har jeg erfaring som produsent som kan komme godt med i jobben i leting etter de gode ideene som skal ut på kino og i TV-ruta. I konkurransen mot strømmegigantene må vi bli enda flinkere til å finne frem og produsere gode filmer og serier publikum vil ha. Med de nye aktørene i markedet tror jeg vi alle ser et  behov for endring, og jeg gleder jeg meg til å være med på å sette agenda sammen med alle de flinke folkene på huset, sier Vatn.

Asle Vatn har jobbet som daglig leder for Friland Film i 18 år, og var også med på å starte selskapet. Friland har produsert en rekke store spillefilmer, sist Mordene i Kongo og Battle, som var første skandinaviske film solgt som en Netflix Original. Vatn har også vært kreativ leder for utviklingen av og produsert filmen Hodejegerne, som ble en norsk og internasjonal suksess.

Tidligere filmkonsulent
Dette blir ikke Vatns debut som filmkonsulent - allerede i 2001 var han filmkonsulent i det som den gang het Norsk filmfond, som i dag er en del av NFI, og før det i Audiovisuelt produksjonsfond.

- Det blir spennende å gå inn i jobben som filmkonsulent igjen, men først og fremst så er virkeligheten nå en helt annen enn den var for nesten 20 år siden. Norsk film- og TV-drama har utviklet seg i enormt positiv retning, og jobben som filmkonsulent er en helt annen i dag, sier Vatn.

- Profesjonaliseringen har gått i en rivende utvikling i alle ledd, fra idéutvikling og frem til distribusjon og salg. Derfor utvikles det også utrolig mange gode ideer, også i alternative miljøer. Det blir veldig interessant og lærerikt å følge de kreative prosessene fra en litt annen vinkel enn jeg har vært vant med som filmprodusent, sier Vatn.

Styreverv
Den nye filmkonsulenten har også hatt flere styreverv i filmbransjen, og blant annet vært styreleder i Norske film og TV-produsenters forening. Han har også vært gjestelærer på Filmskolen i Lillehammer.

Asle Vatn tiltrer stillingen som spillefilm- og dramaseriekonsulent i begynnelsen av februar.