Norsk filminstitutt

Den dansk-norske animerte dokumentarfilmen Flukt er tatt ut til årets noe annerledes Cannes-program, «Officially selected by Cannes».  

Flukt Flee bilde

Det var på en nettbasert pressekonferanse i kinosalen UGC Normandie i Paris onsdag ettermiddag at Pierre Lescure og Thierry Frémaux på vegne av filmfestivalen i Cannes offentliggjorde de inviterte filmene til det som skulle vært den 73. filmfestivalen på den franske rivieraen, hvorav den dansk-norske animerte dokumentarfilmen Flukt var blant filmene i programmet. Festivalen skulle egentlig ha foregått 12-23. mai, men ble avlyst på grunn av korona-pandemien. Filmene som ble annonsert på pressekonferansen som «Officially selected by Cannes» får da festivalens bekreftelse og anerkjennelse. Til sammen 56 filmer innen alle sjangere får denne æren. 

-Det betyr utrolig mye for oss å blive utvalgt av Cannes, siden det er en stor anerkjennelse av filmen, sier filmens danske produsent, Monica Hellström.

 Om Flukt (Flee)

Flukt (Flee) er en sann historie om et menneske som må konfrontere sin fortid for å kunne skape seg en framtid. Amin kom fra Afghanistan til Danmark som enslig mindreårig flyktning. I dag er han 36 år gammel og en suksessfull akademiker på vei mot en internasjonal karriere. Han skal gifte seg med kjæresten, men hemmeligheten som han har holdt skjult i over 20 år truer med å ødelegge det livet han har skapt for seg selv. For første gang åpner Amin opp og deler sin historie med en nær venn. 

 

Regissør og produsent

Flukt er en animert dokumentar regissert av Jonas Poher Rasmussen og produsert av Monica Hellström og Signe Byrge Sørensen i Final Cut for Real og Charlotte De La Gournerie i Sun Creature Studio. 

Maria Ekerhovd og Mer Film er norsk co-produsent og lydetterarbeidet er gjort i Norge med Tormod Rignes som rerecording mixer. Eskil Vogt har vært manuskonsulent for filmen.  

- Vi er utrolig stolte av å være en liten del av FLUKT, som har blitt en fantastisk film og nå har fått en av de største anerkjennelsene en film kan få, sier co-produsent Maria Ekerhovd. 

Filmen er støttet av Norsk filminstitutt og Fritt Ord. 

Flukt skal distribueres på kino av Mer Filmdistribusjon. 

Den danske regissøren Jonas Poher Rasmussen debuterte med den kritikerroste dokumentarfilmen Noget om Halfdan i 2006. Han har laget en rekke radiodokumentarer for Dansk Radio og har regissert flere kortfilmer for filmkollektivet Super16. Hans neste spillefilm Searching for Bill var en blanding av dokumentar og fiksjon og vant Nordic Dox-prisen ved CPH:DOX i 2013. Hans siste dokumentarfilm Det han gjorde (2015) har vært vist på en rekke festivaler i flere land og vant Fipresci-kritikerprisen ved Thessaloniki filmfestival.

 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no
 • Toril Simonsen
  • Toril Simonsen

  • Lanseringskonsulent utland dokumentarfilm
  • Telefon: +47 900 38 086
  • E-post: toril.simonsen[@]nfi.no