Norsk filminstitutt

Annecy er verdens største festival for animasjonsfilm, og My Favorite War er nå nominert i den internasjonale konkurransen Contrechamp for langfilm på den franske festivalen. I sin omtale av de nominerte filmene trekker festivalen fram at norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsen er den eneste kvinnelige regissøren i hele langfilm programmet.

My Favorite War.png
Illustrasjonsbilde fra dokumentaren My Favorite War

 My Favorite War, regissert av norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsen (født 1971) er en personlig, animert dokumentarfilm som forteller historien om regissørens oppvekst i Latvia under Sovjetunionen i årene 1970-1990. Regimet i Sovjetunionen brukte andre verdenskrig som et betydelig ideologisk våpen for å skremme og undertrykke befolkningen under den kalde krigen. Når Ilze finner et bein fra en tysk soldat i sandkassa begynner hun å finne andre historier begravd under propagandaen.

Oppfyllelsen av en drøm

- Å bli tatt ut til Annecy er oppfyllelsen av en drøm nå som filmen blir ferdig. Det er trist at vi ikke får være til stedet i dette «animatørenes mekka», og møte publikum. Men denne annerkjennelsen kan ingen ta fra oss uansett om den blir digital og ikke fysisk i år på grunn av et virus. Vi deler dette med mange gode kollegaer som tegner og designer Svein Nyhus og vårt fantastiske team av animatører, sier regissør Ilze Burkovska Jacobsen.

 

Svært aktuell historie

- Vi gleder oss til å få My Favorite War ut på kino og TV i løpet av året. Dette er en svært aktuell historie som handler om å være ung og gjøre opprør mot et totalitært styresett under den kalde krigen. Den krisen verden nå er inne i viser oss igjen at dette er et stadig viktigere tema for oppvoksende generasjoner, i en verden hvor vi snart har flere diktaturer og autoritære regimer enn demokratier, sier produsent Trond Jacobsen.

- Det er stort å få sin film inn i det internasjonale konkurranseprogrammet i Annecy, som er den viktigste festivalen for animert film. Det er ikke så ofte norske langfilmer får innpass, sist var med Mats Groruds «Tårnet», som deltok utenfor konkurransen i 2018, sier Toril Simonsen, prosjektleder internasjonale forhold dokumentarfilm i Norsk filminstitutt.

My Favorite War er finansiert blant annet av Norsk filminstitutt, Latvisk Filminstitutt, og Viken filmsenter.

 

Om regissøren

Ilze B. Jacobsens debutfilm, dokumentaren Klassebildet fra 2001, fikk internasjonal oppmerksomhet og ble vist i flere land. Min Mammas Gård fra 2008 ble vist ved Den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam (IDFA) høsten samme år. Filmen vant bl.a. prisen for beste dokumentarfilm både i Latvia og  i Norge - Gullruten – i 2010. Jacobsen har også laget barnedokumentarserien Sånn er jeg, og sånn er Det, 39 portretter av barn med ulike funksjonsnedsettelser som selv forteller om sine liv, utfordringer, sorger og gleder. Sammen med ektemannen Trond Jacobsen og Marianne Müller driver hun selskapet Bivrost Film. I 2018 vant Bivrost Film en Emmy for den animerte barneserien «Kroppen min eier jeg», sammen med NRK Super.

 

Andre norske filmer i Annecy

I tillegg til dokumentaren er også kortfilmen Pulsator av Thor Sivertsen, tatt ut til Off-Limits Short Film Competition og Reven og nissen, av Yaprak Morali og Are Austnes tatt ut til Young Audience Short Film Competition. Også oppdragsfilmen Selvforstyrrelser, regissert av Julia Vargas og produsert av Animaskin er tatt ut til konkurranse.

Festivalen og markedet i Annecy avvikles digitalt i 2020. Kortfilmene og enkelte av de lange filmene vil være tilgjengelig for publikum på festivalens online plattform. Selv om ikke alle de lange filmene er tilgjengelige for publikum vil juryene vil vurdere alle filmene digitalt.

 • Toril Simonsen
  • Toril Simonsen

  • Lanseringskonsulent utland dokumentarfilm
  • Telefon: +47 900 38 086
  • E-post: toril.simonsen@nfi.no
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg@nfi.no